Monsanto schikt met graanboeren voor 1,9 miljoen euro

De Amerikaanse landbouwreus Monsanto betaalt graanboeren in de Verenigde Staten 1,9 miljoen euro wegens vervuiling van graan met genetisch veranderde zaden. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

  • Die Grünen Kärnten (CC BY 2.0) Wereldwijd oogst Monsanto kritiek. Die Grünen Kärnten (CC BY 2.0)

De VS hebben transgene tarwe niet goedgekeurd voor export en veel landen willen deze graanvariant niet importeren.

Een graanboer in de staat Oregon ontdekte vorige zomer dat er genetisch veranderde planten groeiden op zijn land en klaagde het biotechbedrijf aan wegens nalatigheid. Landen als Japan en Zuid-Korea zetten tijdelijk hun import stop naar aanleiding van de vondst en de graanprijzen daalden, wat leidde tot meer schadeclaims van boeren.

De VS hebben transgene tarwe niet goedgekeurd voor export en veel landen willen deze graanvariant niet importeren. Na onderzoek in Oregon concludeerde het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat het ging om een ‘geïsoleerd geval.’

Monsanto heeft geen aansprakelijkheid erkend voor de vervuiling met transgeen zaad. Met de schikking vervalt wel deel van de claims tegen het bedrijf. Er lopen echter nog steeds een aantal zaken.

Montana

In september van dit jaar werd opnieuw genetisch veranderd graan aangetroffen, nu in een tarweveld in de staat Montana. De planten werden gevonden op een testveld van de Montana State University waar tot 2003 experimenten werden uitgevoerd met genetisch veranderd zaad.

Volgens de overheid heeft de gevonden transgene variant de markt nooit bereikt. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw gaat desondanks onderzoek doen naar de zaak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.