Mysterieuze drones boven Franse kerncentrales

Deze maand zijn al boven minstens zes Franse kerncentrales mysterieuze onbemande vliegtuigen gesignaleerd, zegt uitbater Electricité de France (EDF). Milieuorganisatie Greenpeace ontkent elke betrokkenheid en eist een onderzoek.

  • CC Vincent Desjardins De kerncentrale van Belleville-sur-Loire in Frankrijk. CC Vincent Desjardins

EDF heeft tot nog toe officieel klacht neergelegd voor in totaal zes vluchten met een onbemand vliegtuig boven haar kerncentrales. De incidenten worden ook vermeld op de respectieve websites van de kerncentrales, waaronder die van Chooz vlakbij de Belgische grens. Volgens Franse media zijn nog vier andere nucleaire sites overvlogen, wat het totaal op tien zou brengen.

Greenpeace

Milieuorganisatie Greenpeace, die in november 2011 al zo’n vlucht uitvoerde boven de centrale van La Hague, ontkent deze keer met klem achter de vluchten te zitten.

“Greenpeace staat erop elke betrokkenheid bij deze dronevluchten te ontkennen”, zegt Yannick Rousselet van Greenpeace Frankrijk in een reactie. “Greenpeace voert zijn acties altijd met open vizier. Dat was ook het geval in 2012 toen we met een drone boven La Hague vlogen of de centrale van Bugey overvlogen met een paramotor.”

Rookbom

Volgens de organisatie zijn de berichten wel opnieuw een bewijs van de gebrekkige veiligheid rond de kerncentrales. “Wat aan de hand is met de talrijke vluchten is bijzonder verontrustend”, zegt Rousselet. “We vragen om een onderzoek naar de luchtbeveiliging nucleaire sites.”

In 2012 cirkelde een actievoerder van Greenpeace met een paramotor ongehinderd over de Franse kerncentrale van Bugey, bij Lyon. Hij kon een rookbom op een reactorgebouw droppen en zelfs landen op de terreinen van de centrale.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.