New York verbiedt fracking

Na zes jaar studie kondigt Andrew Cuomo, gouverneur van New York, een verbod aan voor schaliegaswinning in de staat. Het is een enorme overwinning voor milieu- en gezondheidsorganisaties, die waarschuwen voor de grote risico’s die ermee verbonden zijn.

  • Diana Robinson (CC BY 2.0) 'Laten we de emoties even achterwege en laten het aan geschoolde deskundigen vragen', zei Cuomo, waarna hij het woord gaf aan de verantwoordelijken voor de diensten Volksgezondheid en Leefmilieu. Diana Robinson (CC BY 2.0)

Na zes jaar studie kondigt Andrew Cuomo, gouverneur van New York, een verbod aan op schaliegaswinning in de staat. Het is een enorme overwinning voor milieu- en gezondheidsorganisaties, die waarschuwen voor de grote risico’s die ermee verbonden zijn.

‘Laten we de emoties even achterwege en laten het aan geschoolde deskundigen vragen.’

Fracking, een proces waarbij water en chemicaliën onder grote druk in de grond gepompt worden om gas uit gesteente te winnen, is wereldwijd en met name in de VS aan een razendsnelle opmars bezig. Maar ook de tegenstand is hevig: critici wijzen op de gevaren voor de volksgezondheid en het milieu.

Een terecht debat, maar veel te emotioneel geladen, zei Cuomo gisteren op een persconferentie. ‘Laten we de emoties even achterwege en laten het aan geschoolde deskundigen vragen’, zei hij, waarna hij het woord gaf aan de verantwoordelijken voor de diensten Volksgezondheid en Leefmilieu.

Risico

Die wonden er geen doekjes om: de mogelijke impact op de volksgezondheid en het milieu is te groot om frakken toe te laten in de staat. ‘De mogelijke nadelen zijn divers’, zei commissaris Joseph Martens van het departement Milieubescherming. ‘Terwijl de economische voordelen veel kleiner zijn dan oorspronkelijk was voorgesteld.’

Wat betreft de gevolgen voor de volksgezondheid, is er nog te veel onzekerheid. De eerste studies die de effecten op langere termijn beschrijven, worden nu pas gepubliceerd. ‘Ik kan grootschalig frakken in de staat New York niet steunen’, concludeerde commissaris voor Volksgezondheid Howard Zucker. Hij zou naar eigen zeggen niet in een gemeenschap willen wonen die frakken toelaat, en er ook zijn kinderen niet in de aarde laten spelen.

Cuomo was het daarmee eens. ‘Ik denk dat we de verantwoordelijkheid hebben om een alternatief te ontwikkelen, voor veilige en schone economische ontwikkeling’, zei hij. Het moratorium dat in 2008 werd ingesteld in afwachting van verder onderzoek, zal daarom volgend jaar omgezet worden in een wettelijk bindend verbod.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.