Nicaragua voert strijd tegen ondervoeding op

Veel Nicaraguanen eten nog te vaak voedsel dat niet voedzaam genoeg is. Met de steun van Brazilië gaat het nu gewassen veredelen en de strijd tegen ondervoeding opvoeren.

  • Tim Shields  (CC BY-NC 2.0) Een arme familie voor hun 'woning' naast een vuilnisbelt in Managua. Het haar van het meisje is blond geworden ten gevolge van ondervoeding Tim Shields (CC BY-NC 2.0)

Als de voeding onvoldoende nutriënten zoals vitamines en mineralen bevat, kan dat bloedarmoede, blindheid, immuunziektes en groeiproblemen veroorzaken. In Latijns-Amerika is Nicaragua op dat vlak een van de landen met de grootste problemen. Vooral arme plattelandsbewoners, 60 procent van de bevolking, vertonen ernstige tekorten. Kinderen zijn de grootste slachtoffers.

Het Wereldvoedselprogramma stelt dat de ondervoeding in Nicaragua 10 tot 19 procent van de bevolking treft; in de regio doet alleen Haïti slechter met 35 procent.

Biofortificatie

Nicaragua krijgt nu hulp van het Braziliaans Netwerk voor Biofortificatie (Biofort). Dat groepeert 150 onderzoekers van Embrapa, het Braziliaanse overheidsinstituut voor landbouwonderzoek, die zich toeleggen op biofortificatie. Dat is een jonge wetenschap waarbij men planten van dezelfde soort op een conventionele manier met elkaar gaat kruisen om zo gewassen te verkrijgen die meer micronutriënten bevatten.

“In Nicaragua eet men vooral maïs en bonen, twee tot drie keer per dag”, zegt agronoom Miguel Lacayo van de Centraal-Amerikaanse Universiteit in Managua. “Het is de bedoeling om via die twee voedingsproducten de ijzer- en zinkconcentratie te verhogen en zo het tekort aan nutriënten te verkleinen.”

Nicaragua begon met biofortificatie in 2005 via het Agrosalud-project, met de financiële steun van Canada en het Internationaal Centrum voor Tropische Landbouw (CIAT). Dat richtte zich in een eerste fase ook op Bolivia, Colombia, Cuba, Guatemala, Haïti, Honduras, Panama, Peru en de Dominicaanse Republiek.

Kleine landbouwers

De eerste fase eindigde in 2010. In de tweede fase, vanaf juni, krijgt Nicaragua nu voorrang, met de steun van de Biofort.

Er gaat daarbij veel aandacht naar kleine landbouwers. Ze krijgen onder meer steun bij de productie van zaden, zowel voor eigen gebruik als voor commercialisering, zegt Lacayo.

Biofort is gelieerd aan HarvestPlus. Via HarvestPlus stimuleert de Adviesgroep voor Internationaal Landbouwonderzoek (CGIAR), een onafhankelijk consortium, programma’s in ontwikkelingslanden die het gehalte van mineralen en vitamines in voedingsstoffen verhogen.

Volgens de VN-voedselorganisatie FAO lijden 2 miljard mensen aan een tekort aan micronutriënten. Elke seconde sterft iemand aan ondervoeding.

Volgens de Wereldbank telt Latijns-Amerika 7,2 miljoen kinderen jonger dan vijf met groeiachterstand.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.