Niet alle malariamuggen verspreiden even doeltreffend malaria

Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige malariamuggen beter gewapend zijn om malaria te verspreiden. Dat kan leiden tot een efficiëntere bestrijding van de muggen.
 

  • Rod Waddington (CC BY-SA 2.0) Malariapatiënt in Nyangaton, Ethiopië. Rod Waddington (CC BY-SA 2.0)

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

Er bestaan 450 soorten Anopheles-muggen of malariamuggen. Maar slechts zestig soorten kunnen de gevaarlijke malariaparasiet (Plasmodium) overdragen. En van de zestig zijn er die van nature beter zijn in het verspreiden van de parasiet dan anderen, meldt een internationaal onderzoeksteam in Science.

Het team concentreerde zich op zestien soorten malariamuggen die vaak voorkomen in Afrika, Azië, Europa en Latijns-Amerika.

De zestien soorten werden genetisch in kaart gebracht. Ze blijken allemaal af te stammen van een gemeenschappelijke voorouder die zo’n 100 miljoen jaar geleden leefde.

Aanpassen aan omgeving

Door het onderzoek begrijpen wetenschappers beter hoe malariamuggen functioneren.

Niet elke soort paste zich even goed aan aan een nieuwe omgeving. Vandaar de verschillende soorten vandaag. Vandaar de verschillen in hun capaciteit om de ziekte over te dragen.

Door het onderzoek begrijpen wetenschappers beter hoe malariamuggen functioneren. Dat moet tot nieuwe strategieën leiden om de muggen te bestrijden, zeggen ze.

Negentig procent van de malariaslachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Door de verbeterde bestrijding van malaria is het aantal doden wereldwijd sinds 2002 bijna gehalveerd, blijkt uit het World Malaria Report van de Wereldgezondheidsorganisatie. In 2012 veroorzaakte malaria de dood van naar schatting 627.000 mensen, waarvan 483.000 kinderen jonger dan vijf jaar.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.