Nigeria gaat oliewinning opnieuw aanzwengelen

De Nigeriaanse president Muhummadu Buhari gaat de olie- en gaswinning in zijn land nieuw leven inblazen. Het land is grotendeels afhankelijk van de inkomsten uit olie.

  • sixoone (CC BY 2.0) Het afbouwen van fossiele brandstoffen is geen hoge prioriteit voor de Nigeriaanse overheid sixoone (CC BY 2.0)

President Buhari, die sinds vorig jaar aan de macht is, heeft een plan gelanceerd om de olie- en gaswinning in Nigeria er op korte tot middellange termijn weer bovenop te helpen. Het zet onder meer in op extra beveiliging, transparantie en internationale samenwerking.

De oliewinning is een van Nigeria’s belangrijkste inkomstenbronnen. Maar doordat de internationale olieprijzen in amper twee jaar daalden van meer dan 100 dollar per vat naar minder dan 30 dollar zitten de Nigeriaanse financiën zwaar in de problemen.

Sabotage

Daarbovenop kwamen de sabotageacties tegen olie-installaties door militante groepen in de Nigerdelta. De Nigeriaanse productie en uitvoer van olie vielen daardoor bijna tot de helft terug.

Nigeria is de op drie na grootste CO2-uitstoter van Afrika. Maar door zijn grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wil het bij zijn klimaatinspanningen zijn economie ontzien. Het afbouwen van fossiele brandstoffen is geen hoge prioriteit.

Niettemin behoort Nigeria samen met Bangladesh, Ethiopië, India en de Filipijnen tot de landen met het grootste risico op conflicten die worden veroorzaakt door de klimaatverandering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.