Noodhulp veroorzaakt milieuproblemen

Noodhulp bij natuurrampen kan klimaatproblemen versterken, blijkt uit enkele recent verschenen rapporten van het Rode Kruis. Niet-afbreekbare materialen veroorzaken overstromingen en extra CO2-uitstoot.

  • Shawn (CC BY-NC-SA 2.0) Ook eenvoudige procedures als het gebruik van papier, doeken of emmers – in plaats van plastic – om hulpgoederen zoals zeep te verpakken helpt mee. Shawn (CC BY-NC-SA 2.0)

Toen hevige neerslag in 2012 voor bijna 20 miljoen dollar schade veroorzaakt in Diego Martin, in westelijk Trinidad, was noodhulp snel ter plaatse voor mensen die hun huis kwijtgeraakt waren. Nog geen twee weken later overstroomde Diego Martin echter opnieuw, nu als gevolg van een tropische storm. Het Rode Kruis op Trinidad (TTRCS) stelt in het rapport Green Response: A Country Study, dat deze tweede overstroming deels een gevolg kan zijn geweest van de verstopping van waterwegen, veroorzaakt door plastic (water)flessen, plastic bestek en andere niet-afbreekbare spullen die gebruikt zijn bij de hulpverlening.

Direct na de ramp functioneerde de vuilophaaldienst maar beperkt. ‘Het gebruik van ecologisch verantwoorde, afbreekbare materialen had wellicht het overstromingsgevaar kunnen beperken’, stelt het TTRCS.

Ook na de aardbeving in 2010 op Haïti, die tweehonderdduizend levens kostte, was er sprake van milieuproblemen bij de hulpverlening. Er werden tienduizenden niet-afbreekbare, waterafstotende tenten verspreid. Deze tenten moesten om de paar maanden vervangen worden. Als al deze tenten zijn weggegooid op stortplaatsen, stelt het Internationale Rode Kruis (IFRC) in een rapport, zouden er 50.000 bomen nodig zijn geweest om de CO2-uitstoot te compenseren.

Verpakkingsmateriaal

‘De hoofdzaak is om manieren te vinden waarop activiteiten van hulpverleners minimale gevolgen hebben voor het milieu.’

De milieuproblematiek staat ook op de agenda bij het Internationale Rode Kruis, dat er in een rapport op wijst dat hulporganisaties zich momenteel bezinnen op klimaatrisico’s en werken aan maatregelen om de schade aan het milieu tijdens hun werk zo klein mogelijk te houden.

‘De hoofdzaak is om manieren te vinden waarop activiteiten van hulpverleners minimale gevolgen hebben voor het milieu’, zegt George Nicholson, directeur Transport en Rampenrisicoreductie bij de Associatie van Caraïbische Staten (ACS).

Stephan Kishore van het TTRCS zegt dat het vergroenen van noodhulp kan door lokaal geproduceerde hulpgoederen te gebruiken, zodat de ecologische voetafdruk kleiner wordt. Goederen hoeven dan immers niet meer verscheept te worden vanuit China, waar de meeste producten vandaan komen.

Ook eenvoudige procedures als het gebruik van papier, doeken of emmers – in plaats van plastic – om hulpgoederen zoals zeep te verpakken helpt mee. Deze producten zouden ook in grotere hoeveelheden verpakt kunnen worden, en niet per stuk.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.