Noord-Irak overspoeld met vluchtelingen

Het noorden van Irak, de Koerdische Autonome Regio, wordt overspoeld met vluchtelingen die het geweld in het westen van het land ontvluchten. Ook vanuit buurland Syrië vluchten heel wat Koerden en christenen naar de regio. De Koerdische regionale overheid waarschuwt dat ze niet de middelen heeft om al die mensen op te vangen, al zeker niet tijdens deze strenge winter.

  • CC İHH İnsani Yardım Vakfı/TURKEY Syrische vluchtelingen in een kamp in Irbil. CC İHH İnsani Yardım Vakfı/TURKEY

In Al-Anbar, een provincie in het westen van het land, zijn er gevechten aan de gang tussen het Iraakse leger en de beweging die zich “Islamitische Staat in Irak en de Levant” noemt. Ze zijn beter bekend onder de afkorting ISIS en ze hebben banden met de terreurbeweging Al-Qaida.

Het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR berekende dat dat conflict 300.000 Irakezen op de vlucht heeft gejaagd. Ze trokken naar dorpen in andere streken van het land, maar de meesten zochten hun toevlucht in het noorden. Iraaks Koerdistan is immers tot nog toe gespaard gebleven van het geweld. Rond de steden Irbil, Duhok en Suleimaniya zijn kampen opgetrokken om de vluchtelingen op te vangen.

Strenge winter

Ook heel wat Syriërs zijn naar de regio gevlucht. Ze vrezen het spoor van dood en vernieling dat het leger van president Bashar-al Assad en de islamitische rebellen (waaronder de al vermelde ISIS) in hun land achterlaten.

‘Hier zijn 250.000 vluchtelingen uit Syrië. Ongeveer evenveel Irakezen zijn in de afgelopen jaren naar hier gevlucht uit schrik voor  het geweld. 30.000 onder hen komen uit Al-Anbar. Dan zijn er ook nog de 2.000 christenen die naar hier gevlucht zijn uit schrik voor vervolging in eigen land’, somt Falah Mustafa op. Hij staat aan het hoofd van het departement Buitenlandse Zaken van de regionale Koerdische overheid.

Het ziet ernaar uit dat het aantal vluchtelingen nog zal toenemen. Mustafa vraagt dan ook om hulp van de internationale gemeenschap en van de regering in Bagdad. ‘Het is een strenge winter en de Koerdische regering heeft niet de middelen om aan de grote noden te voldoen. Er is hulp nodig van de regering in Bagdad. Ook de internationale gemeenschap, ngo’s en donorlanden zouden meer aandacht voor onze situatie moeten hebben.’

Hotels en motels

De situatie waarin de vluchtelingen opgevangen worden, is verre van ideaal. Peter Kessler van UNHCR rekende uit de 6.000 Irakezen verblijven in hotels, motels of zomerhuizen. Van zodra de zomer begint, zullen ze daar weg moeten.

‘Een team van UNHCR heeft een klein motel bezocht nabij Irbil. Het motel is geschikt om zeven gezinnen te huisvesten, maar op dit moment leven er maar liefst 450 mensen. Een appartement wordt gedeeld met drie of vier gezinnen’, aldus Kessler.

Een kamp dat bedoeld was om Syriërs op te vangen, is door de VN opgeknapt om er de nieuwe vluchtelingen op te vangen. De Iraakse regering moet wel nog haar fiat geven vooraleer het kamp kan openen. UHCR zegt wel dat het geen ideale oplossing is Irakezen in kampen op te vangen, omdat het de vluchtelingen langer van huis zou houden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.