Noorse start-up verandert woestijn in landbouwgrond

De Noorse start-up Desert Control heeft een methode ontwikkeld om woestijngrond vruchtbaar te maken met klei. Met de techniek won het bedrijf afgelopen weekend de Europese competitie voor start-ups in milieutechnologie.
 

  • © Desert Control © Desert Control

De Noorse ondernemers stellen dat door het gebruik van het door hen ontwikkelde NanoClay, een product op basis van bentoniet (natriumklein), de tarweopbrengst in droge gebieden met 400 tot 600 procent kan stijgen.

Bentoniet, dat onder meer gebruikt wordt voor kattenbakvulling, wordt door het bedrijf geproduceerd in vlokken van 0,7 tot 1,5 nanometer dikte. Deze vlokken binden zich aan zanddeeltjes, waardoor die beter in staat zijn vocht en voedingsstoffen vast te houden. De techniek zou ook erosie tegengaan en beluchting bevorderen.

Klimaatimpact

De competitie ClimateLaunchpad richt zich met name op start-ups die zich bezighouden met klimaatverandering. De ideeën van de start-ups werden beoordeeld op haalbaarheid, schaalbaarheid, banencreatie, klimaatimpact en de kwaliteit van de presentatie.

Ruim zevenhonderd start-ups uit 28 landen stuurden hun ideeën dit jaar in. Op de tweede plaats eindigde het IJslandse Arctus, dat een energiezuinig proces ontwikkelde voor de productie van aluminium. De Estlandse start-up ReLaDe eiste de derde plaats op met een techniek die het wassen van textiel zonder gebruik van chemicaliën mogelijk maakt. Dit gebeurt door magnetische nanodeeltjes in te zetten.

‘Deze start-ups hebben een duidelijke boodschap voor de klimaatconferentie in Parijs: Investeer in ondernemers als je klimaatverandering wil aanpakken. Cleantech is de grootste businesskans van de 21ste eeuw’, zei Frans Nauta, plaatsvervangend directeur Ondernemerschap van Climate-KIC, bij de prijsuitreiking. Climate-KIC is het programma dat de drie winnaars mogen volgen om hun ideeën verder van de grond te krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.