Noorse wetenschappers vrezen terugkeer van dodelijke ijslaag

Een dikke ijslaag had twee jaar geleden desastreuze gevolgen voor Spitsbergen, de Noorse eilandengroep in de Noordelijke IJszee. Wetenschappers onderzochten het en vrezen nu dat zo’n ijslaag vaker zal voorkomen.
 

  • Rita Willaert (CC BY-NC 2.0) Veel rendieren stierven omdat ze niet meer bij de planten geraakten. De plaatselijke bevolking – er wonen ongeveer tweeduizend mensen – raakte volledig geïsoleerd. Rita Willaert (CC BY-NC 2.0)

Begin 2012 was het twee weken lang makkelijk 20 graden warmer dan normaal op Spitsbergen. Het kwik klom zelfs boven het vriespunt. Voor de eilandengroep, die meer dan 500 kilometer ten noorden van Noorwegen ligt, was dit uitzonderlijk.

Sneeuwbrij

Het regende ook uitzonderlijk veel. Doordat de bodem bevroren bleef, ontstonden overal plassen van sneeuwbrij. Toen de temperatuur nadien weer daalde, bevroor dat allemaal. Alles raakte onder een dikke laag ijs.

Veel rendieren stierven omdat ze niet meer bij de planten geraakten. De plaatselijke bevolking – er wonen ongeveer tweeduizend mensen – raakte volledig geïsoleerd. De wegen en luchthaven werden gesloten. Radioverkeer was onmogelijk.

Wetenschappers van de Universiteit voor Wetenschap en Technologie in het Noorse Trondheim zijn toen meteen ter plaatse gegaan om het uitzonderlijke fenomeen te onderzoeken. Hun analyse van de gegevens is nu klaar.

Mariusz Kluzniak (CC BY-NC-ND.0)

Tot 20 centimeter dik

Op tweehonderd verschillende plaatsen op Spitsbergen hebben ze de ijslaag gemeten. Ze stelden vast dat die 10 tot 20 centimeter dik was en dat die na vijf maanden nog altijd niet verdwenen was, melden ze in Environmental Research Letters.

Hun conclusie is dat dit soort extreme weerfenomenen vaker kan voorkomen als gevolg van de klimaatverandering. Volgens de klimaatmodellen zal de temperatuur ook in deze gebieden blijven stijgen. Tegen 2050 kan de gemiddelde wintertemperatuur er soms al boven het vriespunt uitkomen.

Daardoor krijg je een heel ander klimaat, zeggen de onderzoekers. Voor de rendieren en muskusossen op de eilanden geen goed vooruitzicht want ze kunnen zich niet aanpassen door verder naar het noorden op te schuiven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.