Obama gebruikt veto tegen Keystone XL

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zoals verwacht zijn veto uitgesproken tegen de aanleg van de controversiële Keystone XL-pijpleiding.

  • Justin Sloan (CC BY-NC-ND 2.0) Het Amerikaanse Congres kan het veto omzeilen met een tweederdemeerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, maar het is onwaarschijnlijk dat daarvoor genoeg stemmen gevonden worden. Justin Sloan (CC BY-NC-ND 2.0)

De omstreden pijpleiding moet ruwe olie uit de erg vervuilende teerzanden in Canada naar raffinaderijen aan de Golf van Mexico brengen. Het traject loopt dwars door de VS, 1900 kilometer lang, en het hele project zou 5,4 miljard dollar kosten.

De Republikeinen in het Congres beloofden meteen na hun verkiezingsoverwinning vorig jaar om de pijpleiding zo snel mogelijk goed te keuren, en dat deden ze ook eerder deze maand. Maar intussen is Keystone XL een symbooldossier geworden in de strijd tegen de klimaatverandering, en het Witte Huis had al laten verstaan dat het een veto zou uitspreken.

Dat is gisteren ook officieel gebeurd, maar daarmee is Keystone XL niet definitief van de baan. Het Amerikaanse Congres kan het veto omzeilen met een tweederdemeerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, maar het is onwaarschijnlijk dat daarvoor genoeg stemmen gevonden worden. Het is wel mogelijk dat het Witte Huis het project alsnog goedkeurt, na de nodige veranderingen aan het wetsvoorstel.

Zeldzaam

‘Ik neem het presidentiële recht om wetgeving te vetoën ernstig’

Het is pas de derde keer in zijn ambtstermijn dat Obama een veto uitspreekt. ‘Ik neem het presidentiële recht om wetgeving te vetoën ernstig’, schrijft hij in zijn boodschap aan de Senaat. ‘Maar ik neem ook mijn verantwoordelijkheid tegenover het Amerikaanse volk ernstig.

En omdat deze wet van het Congres onvoldoende rekening houdt met aandachtspunten rond onze nationale belangen – onder meer veiligheid en het milieu – spreek ik mijn veto uit.’

Milieuverenigingen zijn opgelucht. ‘Deze misplaatste wet, die erdoor is geduwd door de olielobby, gaat terecht en zoals verwacht ten onder’, zegt Rhea Suh van de Natural Resources Defense Council. ‘De president doet wat juist is door een veto uit te spreken. Het Congres mag niet langer tijd verliezen met vuile energieprojecten die de klimaatverandering aanjagen en onze lucht, water en grond vervuilen. In de plaats daarvan zouden onze Congresleden hernieuwbare energie moeten promoten zodat consumenten kunnen besparen, de economie verbetert en de gevaarlijke klimaatverandering wordt bestreden. En de president zou snel stappen moeten ondernemen om de pijpleiding voor eens en altijd te verwerpen. Het is gewoon niet in ons nationaal belang.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.