Obama: 'Keystone XL kan rampzalig zijn'

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwt dat de gevolgen van de controversiële Keystone XL-pijpleiding in de VS “desastreus” kunnen zijn. Hij deed die uitspraak tijdens een interview met de populaire komiek Stephen Colbert.

 chesapeakeclimate (CC BY-SA 2.0)

Verschillende milieubewegingen protesteren al jarenlang tegen de bouw van de gecontesteerde pijplijn

In het interview deed de president geen harde uitspraken over het politiek bijzonder gevoelige dossier, maar hij maakte wel tussen de lijnen kenbaar geen groot voorstander te zijn. De pijpleiding moet olie uit de bijzonder vervuilende Canadese teerzanden naar Amerikaanse raffinaderijen brengen. Het project krijgt felle tegenstand, maar is een symbooldossier geworden voor de Republikeinen die nu het Congres domineren.

“Keystone gaat momenteel door een evaluatieproces”, zei Obama. “Het proces wordt opgehouden door een rechtbank in Nebraska die moet beslissen of de route legaal is of niet. Ik neem in eerste instantie niet de eerste beslissing. Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet dat.”

Klimaat

Op aandringen van Colbert werd de president voor het eerst concreter: “Ik ga me ervan verzekeren dat we hier objectief naar kijken”, antwoordde Obama. “We moeten zeker zijn dat we het probleem van CO2-uitstoot en de klimaatverandering niet erger maken. Dat moeten we onderzoeken en afwegen tegen het aantal banen dat de pijpleiding in werkelijkheid zal genereren, en dat zijn er niet veel.”

De president minimaliseerde ook het belang voor de energiezekerheid in de VS. “In essentie is dit Canadese olie die via de Verenigde Staten wordt verkocht op de wereldmarkt”, zei hij. “Het zal de gasprijzen in de VS niet doen dalen. Het is goed voor Canada en kan hier enkele duizenden banen creëren tijdens de aanleg, maar dat moeten we afwegen tegen de vraag of het zal bijdragen aan de opwarming van de planeet, die desastreus kan zijn.”

Vervolgens richtte hij zich tot het publiek in de studio. “Deze jonge mensen zullen moeten leven in een wereld waarvan we nu al weten dat de temperatuur omhoog gaat. Keystone kan daar mogelijk toe bijdragen.”

Humor

Het is niet de eerste keer dat de president of andere politieke topfiguren opduiken in de razend populaire programma’s op het humoristische netwerk Comedy Central. Presentatoren zoals Stephen Colbert, die een parodie speelt op de oer-Republikein, zijn razend populair bij jonge Amerikanen.

“The Daily Show”, een andere satirische nieuwsuitzending op de zender waarin nieuwsanker Jon Stewart dagelijks de politieke actualiteit en de rol van de Amerikaanse media daarin op de korrel neemt, is zelfs zo populair geworden dat hij voor veel Amerikanen is uitgegroeid tot een belangrijke en betrouwbare bron van informatie, die op gelijke voet staat met de echte nieuwszenders. Hillary Clinton, die steeds in het midden liet of ze nu zou opkomen bij de volgende verkiezingen of niet, liet er zich in juli nog ontvallen dat ze “een kantoor met zo weinig mogelijk hoeken” prefereert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.