Oekraïne sleept Booking.com voor de rechtbank

De Oekraïense overheid klaagt Booking.com aan voor handel in gestolen goederen. Aanleiding zijn de zaken die de reiswebsite doet op de Krim, het schiereiland dat in 2014 geannexeerd werd door Rusland. Dat melden verschillende Oekraïense media.

  • Sergey Galyonkin CC BY-SA 2.0 Dolfijnenrace in Sevastopol, Crimea Sergey Galyonkin CC BY-SA 2.0

‘Het faciliteren van de toegang tot bezet gebied, actieve samenwerking met die bende valse machthebbers en openlijke reclame voor en transacties in eigendom dat gestolen is van Oekraïne.’

Zo klinkt de beschuldiging van Oekraïens parlementslid Heorhiy Lohvynsky aan Booking.com op zijn Facebookpagina.

Presidentiële suite

Booking.com heeft zijn hoofdzetel in Amsterdam en is wereldwijd actief. Het biedt naar eigen zeggen meer dan een miljoen verblijfplaatsen aan. Het Oekraïense parket van de Krim, dat sinds de Russische annexatie vanuit Kiev werkt, heeft een strafzaak opgestart.

Volgens Lohvynsky overtreedt het bedrijf de sancties die van kracht zijn en nationale en internationale wetten.

Volgens Lohvynsky overtreedt het bedrijf ‘de sancties die van kracht zijn en nationale en internationale wetten’.

Bovendien zou de reiswebsite ook resorts aanbieden die eigendom waren van het Oekraïense parlement en de presidentiële administratie.

Als resultaat van de rechtszaak kan de toegang tot Booking.com geblokkeerd worden in Oekraïne, zegt het parlementslid.

Niet verboden

In een verklaring aan persagentschap IPS stelt Booking.com dat het ‘als een internationaal bedrijf dat vanuit Nederland opereert, de handelssancties van de EU en de Nederlandse overheid naleeft die gelden voor de Krim.’ Zaken doen met eigendommen op de Krim is niet verboden, benadrukt het bedrijf.

‘Als de Oekraïnische overheid een illegaal bezet eigendom identificeert op Booking.com, zullen wij dit onmiddellijk onderzoeken en het verwijderen.’

Het bedrijf voegt er nog aan toe dat het uit eigen beweging het reserveringsproces op zijn website aangepast heeft, zodat enkel personen die reizen voor het werk -en geen toeristen- een logement kunnen boeken op de Krim.

‘Bovendien werken we nauw samen met de Oekraïense overheid. Als zij een illegaal bezet eigendom zouden identificeren op Booking.com, zullen wij dit onmiddellijk onderzoeken en het verwijderen.’

Illegaal, maar populair

Rusland annexeerde de Krim in maart 2014, na een betwist referendum. Internationaal wordt de Krim niet erkend als deel van Rusland. Het schiereiland in de Zwarte Zee is vooral een populaire vakantiebestemming bij Russische toeristen, ook vóór 2014.

Reizen naar de Krim wordt afgeraden: voor Oekraïners is de toegang nu erg bemoeilijkt, voor reizigers van andere nationaliteiten is het illegaal volgens de Oekraïense overheid, tenzij ze speciale toestemming aanvragen in Kiev.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.