‘Olie-industrie zocht decennia geleden al naar oplossing voor CO2’

Amerikaanse oliebedrijven zochten decennia geleden al naar manieren om met het broeikaseffect om te gaan, zegt het Amerikaanse Center for International Environmental Law op basis van tientallen patenten en documenten.

  • airguy1988 (CC by-nd 2.0) Het CIEL publiceert onder meer een aantal patentaanvragen die aantonen dat de industrie al in de jaren zeventig technologieën ontwikkelde om de uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen. airguy1988 (CC by-nd 2.0)

Het Amerikaanse Center for International Environmental Law (CIEL) publiceerde vorige week opnieuw honderden documenten waaruit blijkt dat grote oliebedrijven al bijna een halve eeuw op de hoogte zijn van het effect van broeikasgassen op het klimaat. De nieuwe documenten werpen vooral een licht op hoe de industrie op die kennis reageerde, of net niet reageerde.

‘We weten nu dat de olie-industrie in de jaren vijftig al met klimaatwetenschap bezig was, en zich in de jaren zestig bewust werd van de risico’s’, zegt Carroll Muffett, voorzitter van CIEL. ‘De vraag stelt zich: wat deden ze met die informatie? Ons onderzoek geeft aan dat de oliebedrijven meer investeerden in het ontkennen van de risico’s dan in de zoektocht naar oplossingen.’

Alternatieve theorieën

Uit de documenten blijkt onder meer dat de industrie onderzoek deed naar geo-engineering om de effecten van CO2 op de klimaatverandering te keren. De sector ging ook op zoek naar alternatieve theorieën over de opwarming, die nu nog altijd gebruikt worden door ontkenners.

Het CIEL publiceert onder meer een aantal patentaanvragen die aantonen dat de industrie al in de jaren zeventig technologieën ontwikkelde om de uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen. Oliebedrijf Exxon had onder meer patenten voor brandstofcellen en schone transportmethoden, in een periode dat het zich verzette tegen publieke fondsen voor onderzoek naar elektrische voertuigen. Exxon en andere oliebedrijven hadden ook patenten om de CO2-uitstoot van gas te verminderen.

Uit de documenten blijkt ook hoe oliemaatschappijen investeren in hogere boorplatformen om te weerstaan aan de stijgende zeespiegel, en hoe ze patenten namen op technologie om verkennende boringen uit te voeren in de smeltende poolgebieden.

Verder onderzoek

CIEL heeft de documenten in een interactieve database gegoten die het voor onderzoekers mogelijk moet maken om snel verbanden op te sporen tussen bedrijven, onderzoeksinstituten en individuen die een cruciale rol hebben gespeeld in de houding van de sector tegenover klimaatwetenschap.

‘Deze database legt de documenten in handen van wetenschappers, juristen en het grote publiek’, zegt Muffett. ‘We verwachten dat het instrument tot meer onderzoek kan leiden en zal resulteren in nieuwe ontdekkingen en verbanden.’ CIEL heeft al aangekondigd in de lopende weken nog meer documenten vrij te geven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.