Oliebedrijven beloven in 2030 niet langer af te fakkelen

Oliebedrijven en -staten zijn overeengekomen niet langer restproducten af te fakkelen. Ze hebben wel nog vijftien jaar nodig om de omschakeling te maken naar meer klimaatvriendelijke alternatieven.

  • blake.thornberry (CC BY-NC-ND 2.0) Uit cijfers van de Wereldbank blijkt dat elk jaar wereldwijd 140.000 miljoen kubieke meter gas wordt afgefakkeld. blake.thornberry (CC BY-NC-ND 2.0)

Affakelen, het verbranden van aardgas bij de productie van olie, is een courante praktijk in de oliesector. Hoewel het gas in principe perfect als energiebron te gebruiken is, wordt het verbrand omdat er onvoldoende infrastructuur is om er iets mee te doen, of omdat het economisch niet loont om het te verkopen.

De praktijk is bijzonder schadelijk voor het klimaat.

Maar de praktijk is bijzonder schadelijk voor het klimaat. Op initiatief van de Wereldbank en de Verenigde Naties zijn negen landen, tien oliebedrijven en zes ontwikkelingsinstellingen overeengekomen om de praktijk uit te bannen tegen 2030. Samen zijn ze goed voor 40 procent van het afgefakkelde gas in de wereld.

Onder meer landen als Rusland, Noorwegen, Kazachstan en Angola zetten vorige week vrijdag hun handtekening onder het akkoord, naast bedrijven als het Nederlandse Shell en het Italiaanse Eni. Amerikaanse bedrijven houden voorlopig de boot af, maar vertegenwoordigers van de Wereldbank werken er hard aan dat te veranderen.

Uit cijfers van de Wereldbank blijkt dat elk jaar wereldwijd 140.000 miljoen kubieke meter gas wordt afgefakkeld. Daardoor wordt jaarlijks 350 miljoen ton CO2 uitgestoten in de atmosfeer. Als al dat gas gebruikt zou worden, zou genoeg energie geproduceerd kunnen worden om het hele Afrikaanse continent van stroom te voorzien.

Giftig

Uit nieuwe cijfers blijkt dat de vlammen vier maal zoveel giftige stoffen uitstoten als tot nog toe gedacht.

De praktijk is niet enkel een bedreiging voor het klimaat. Steeds meer wordt duidelijk dat de enorme vlammen ook een bron van vervuiling met giftige stoffen zijn. Uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse milieuagentschap EPA blijkt dat de vlammen vier maal zoveel giftige stoffen uitstoten als tot nog toe gedacht.

De schadelijke gevolgen zijn met name duidelijk in de Nigerdelta. De giftige uitstoot van het affakkelen leidt er tot ernstige gezondheidsproblemen en schade aan de landbouw en het milieu.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.