Ontwikkelingsbudget OESO stijgt, Belgisch budget daalt

Vandaag maakte de OESO de cijfers voor het budget ontwikkelingssamenwerking van 2013 bekend. Wereldwijd blijken de OESO-landen in 2013 meer uitgegeven te hebben dan in 2012, ondanks de mondiale economische crisis. Het budget bereikt zelfs het hoogste niveau ooit: 98 miljard euro, een stijging van 6 procent in vergelijking met 2012. Ons land gaat met een zoveelste daling van het budget in tegen de trend. In 2013 gaven we amper 0,45 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) uit aan ontwikkelingshulp.

  • © BTC/Alain Huart Minister van Ontiwkkelingssamenwerking Labille op bezoek in Congo, maart 2013. Ook in 2013 bespaarde België op het budget ontwikkelingssamenerking. © BTC/Alain Huart

Koepelorganisatie 11.11.11 noemt het recordbedrag een goed signaal en is blij dat de economische crisis althans in de cijfers niet afgewenteld wordt op de allerarmsten.

Van de 28 OESO-donoren verhoogden er 17 hun ontwikkelingsbudget. Opvallendste stijger in het lijstje is Groot-Brittannië, dat onder druk van een grote ngo-campagne, het budget in 2013 verhoogde naar 0,72 procent van het Britse bni.

België bespaart

Tegenover de 17 stijgers staan echter ook 11 landen die hun budget verkleinden. Ons land is een van hen: met een besparing van nog eens 280 miljoen euro gaven we in 2013 amper 0,45 procent van het bni aan ontwikkelingshulp. Ook in de rest van de regeerperiode deed deze regering het niet goed: in totaal werd 810 miljoen euro uit het budget weggesneden.

Met de daling komt België op een gedeelde negende plaats met Ierland in de lijst van OESO-landen (Zwitserland steekt ons voorbij). Een slecht signaal dat bovendien tegen de eigen engagementen van deze regering ingaat, stelt 11.11.11. In het regeerakkoord engageerden de meerderheidspartijen zich opnieuw voor de  norm van 0,7 procent. Die werd in 2013 ook nog eens vastgelegd in de nieuwe wet op ontwikkelingssamenwerking.

11.11.11 directeur Bogdan Vanden Berghe: ‘De Belgische besparingen zijn een vlek op ons blazoen. In 2009 en 2010  werd ons land nog geprezen om zijn engagement voor ontwikkelingshulp. Toen was de economische crisis nochtans ook al volop bezig. Wij pleiten er al langer voor dat de crisis niet op de rug van de armsten terecht mag komen. Hier of in het zuiden. De vooruitgang in de meerderheid van de OESO-landen bewijst dat het kan. Wij hopen dan ook dat de volgende regering zich niet enkel aan woorden houdt, maar het engagement van de 0,7 procent ook echt nakomt.’

Bekijk hieronder de cijfers voor alle OESO-landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.