Ontwikkelingshulp VS wordt klimaatbestendig

Bij alle internationale ontwikkelingshulp en investeringen door de Verenigde Staten worden voortaan de potentiële gevolgen voor het klimaat meegewogen. De Amerikaanse president Barack Obama ondertekende hiervoor gisteren een richtlijn.

Beth Rankin (CC BY 2.0)

Obama kondigde de nieuwe richtlijn gisteren aan bij de opening van de VN-klimaattop in New York. Daar beloofde hij ook nieuwe initiatieven om ontwikkelingslanden te helpen zich voor te bereiden op de klimaatverandering.

Bij het ontwerpen van ontwikkelingsprogramma’s van welke type ook, moeten federale instellingen zich afvragen in hoeverre de klimaatverandering in de komende jaren gevolgen heeft voor het gastland of de plaatselijke bevolking.

Het nieuwe mandaat kan betekenen dat een nieuwe weg die wordt aangelegd met Amerikaans geld bestand moet zijn tegen overstromingen of dat een geplande school beschermd moet zijn tegen een mogelijke stijging van de zeespiegel. Het kan ook betekenen dat er meer aandacht komt voor landbouwzaden en technieken die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden.

CO2

Obama zei begin volgend jaar met een nieuwe doelstelling te komen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Obama kondigde de nieuwe richtlijn gisteren aan bij de opening van de VN-klimaattop in New York. Daar beloofde hij ook nieuwe initiatieven om ontwikkelingslanden te helpen zich voor te bereiden op de klimaatverandering. Die initiatieven zouden vooral gericht zijn op het delen van wetenschappelijke data en weersgegevens. Met die data kunnen boeren bijvoorbeeld beter plannen.

Obama waarschuwde dat de klimaatverandering de vooruitgang die in de afgelopen decennia is geboekt in kwetsbare landen, teniet kan doen.

‘Investeringen in het bestrijden van malaria, de bouw van waterkrachtcentrales, het verbeteren van de landbouwproductiviteit en transportsystemen, zullen op lange termijn niet effectief zijn als ziekteverwekkende muggen hun gedrag veranderen, de beschikbaarheid van water vermindert of de zeespiegel stijgt’, staat in een factsheet van het Witte Huis.

De president kondigde geen nieuwe doelstelling aan om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Hij zei begin volgend jaar met een dergelijke doelstelling voor de Verenigde Staten te zullen komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.