De Ooho! vervangt plastic flesjes

Vergeet plastic flesjes want we kunnen zonder. De Britse start-up Skipping Rocks Lab heeft daarom de Ooho! bedacht, een waterbal gemaakt van zeewier. Het beste gedeelte komt nog: de bal maken zou goedkoper zijn dan plastic.

 

© Skipping Rocks Lab

 

Skipping Rocks Lab is een Britse start-up die als doel heeft het plasticprobleem op te lossen door afvalvrije alternatieven te vinden voor plastichoudende producten. Hun eerste creatie is “Ooho!”.

De waterbal is biologisch afbreekbaar met een verpakking die van zeewier is gemaakt. Consumenten hebben twee opties. Ze kunnen de verpakking opeten door de waterbal volledig in de mond te steken of ze kunnen een gaatje bijten in de verpakking, het water opdrinken en de verpakking weggooien. De verpakking is, net zoals een stuk fruit, na vier tot zes weken helemaal afgebroken.

Alles in een balletje

De zeewierverpakking kan elke vorm van vloeibare stoffen omhullen. Wat betekent dat we binnen tien jaar misschien wel onze appelsap uit zo’n balletje drinken. Skipping Rocks Lab zegt er zelfs cosmetica mee te kunnen verpakken.

De balletjes blijven wel enkel voor een paar dagen goed omdat ze net zoals verse groenten en fruit vervallen. Volgens de Britse start-up is de verpakking goedkoper dan plastic, verbruikt het vijf keer minder C02 en negen keer minder energie dan PET plastic.

 

Waarom is plastic zo slecht?

Malingering (CC by-nc-sa 2.0)

Tegen 2050 zal er meer plastic dan vis in de zee zijn

Ruw geschetst is het grootste probleem van plastics dat ze niet afbreken. Daardoor wordt de afvalberg van plastic enkel groter en nooit kleiner. Nu zijn er wel bewegingen die ijveren om plastics als een natuurlijke hulpbron te zien waarmee ze bedoelen de al gemaakte plastics - die trouwens veel energie en water verbruiken tijdens hun productieproces - te recycleren.

Op korte termijn is dit een goede optie. Er wordt minder plastic gemaakt en het plastic op de afvalberg wordt kleiner want hij wordt hergebruikt, maar het initiële probleem is nog steeds niet opgelost: plastic is niet afbreekbaar.

Kunnen we het dan niet eeuwig recycleren? Nee, want het plastic verliest haar kwaliteit. Het tweede en daarbij ook het grootste probleem zijn de microplastics. Doordat plastics niet biologisch afbreekbaar zijn, worden ze gewoon steeds kleiner tot we ze niet meer met het blote oog kunnen zien: microplastics.

En bio-plastics dan?

Plastics vervuilen de zeeën en microplastics vervuilen de fauna en flora. Zo zou er tegen 2050 meer plastic dan vis in de zee zijn. Zo belandt nu al heel wat plastic in onze voedselketen. Ook de biologisch afbreekbare plastics zijn geen sluitende oplossing.

Momenteel is Ooho! nog niet te koop. De waterballetjes zijn enkel op events—in Londen—te vinden. Straks ook op de Gentse Feesten en Pukkelpop?

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.