‘Ook vluchtelingenkampen verdienen schone energie’

Negen op de tien mensen in vluchtelingenkampen hebben geen toegang tot elektriciteit of verlichting, stelt een Brits rapport. Schone energie kan de gezondheid en veiligheid van de vluchtelingen ten goede komen, en meteen ook de uitstoot van de kampen met 11 miljoen ton CO2 per jaar verminderen.

  • Grace Cahill/Flickr (CC by-nc-nd 2.0) 80 procent van de inwoners van vluchtelingenkampen gebruikt brandhout voor het koken. Grace Cahill/Flickr (CC by-nc-nd 2.0)

Het nieuwe rapport van de Britse denktank Chatham House brengt voor het eerst de energienoden van vluchtelingenkampen over de hele wereld in kaart. Daaruit blijkt dat de gezinnen in vluchtelingenkampen een hoge prijs betalen voor hun energie, ook met hun gezondheid.

‘Het probleem gaat veel verder dan enkel elektriciteit: 80 procent van de inwoners van vluchtelingenkampen gebruikt bijvoorbeeld brandhout voor het koken’, zegt onderzoekster Glada Lahn.

‘Het gebrek aan energie ondermijnt de fundamentele doelstellingen van humanitaire hulp.’

‘Maar geschat wordt dat jaarlijks twintigduizend mensen vroegtijdig sterven door de vervuiling van vuurtjes binnenskamers. Blootstelling aan extreme koude en hitte zijn ook dodelijk voor mensen die in gebrekkige, tijdelijke verblijven wonen. Het gebrek aan energie ondermijnt de fundamentele doelstellingen van humanitaire hulp.’

Het gebrek aan energie valt ook financieel zwaar. De 83.277 gezinnen in Dadaab in Kenia, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, spendeerden vorig jaar bijvoorbeeld een kwart van hun gezinsbudget aan brandhout — in totaal 6,2 miljoen dollar. In Oeganda slaat ongeveer de helft van de gezinnen in de kampen maaltijden over omdat er niet voldoende brandstof is om mee te koken.

Schone energie

Volgens de onderzoekers is een nieuwe aanpak nodig in de manier waarop warmte, licht en stroom worden geproduceerd bij een humanitaire crisis. Daarvoor zijn nieuwe partnerschappen nodig tussen de humanitaire organisaties en privébedrijven. Investeringen in een betere energie-infrastructuur kan ook de gemeenschappen in de buurt ten goede komen.

‘Gezinnen in vluchtelingenkampen geven jaarlijks naar schatting 2,1 miljard uit aan energie’, zegt Lahn. ‘Een lokale markt creëren voor energiediensten kan dus een deel van de oplossing zijn. Het gebruik van groene technologieën kan levens redden, de CO2-uitstoot verlagen met 11 miljoen ton per jaar en de levensstandaard radicaal verbeteren. Zelfs de meest primitieve oplossingen, zoals verbeterde ovens of zonne-lantaarns, kunnen jaarlijks al 323 miljoen dollar uitsparen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.