Ook zoetwaterdieren ondervinden schade van plastic

Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst de schade van plastic aan zoetwaterorganismen onderzocht. Tot nu toe werd vooral gekeken naar de gevolgen van plastic afval voor het zeeleven in oceanen.

  • Jasper Nance (CC BY-NC-ND 2.0) Watervlooien bleken kleiner te zijn als ze waren blootgesteld aan nanoplastic en hun nakomelingen vertoonden allerlei misvormingen. Jasper Nance (CC BY-NC-ND 2.0)

Niet alleen in zeeën en oceanen maar ook in zoetwater kunnen organismen grondig verstoord worden door de aanwezigheid van kleine plasticdeeltjes.

Zulke deeltjes remmen de groei van algen, veroorzaken misvormingen van watervlooien en verstoren de communicatie tussen kleine organismen en vissen.

Watervlooien

In het onderzoek naar de effecten van kleine plastic deeltjes op zoetwaterorganismen stelden de onderzoekers watervlooien bloot aan verschillende concentraties nanoplastic, plasticdeeltjes die kleiner zijn dan 100 nanometer.

Bij de hogere concentraties nam de groei van de algen af. Watervlooien bleken kleiner te zijn als ze waren blootgesteld aan nanoplastic en hun nakomelingen vertoonden allerlei misvormingen.

‘Ook binnen het communicatieproces tussen waterdieren zagen we verschillen’, zegt Bart Koelmans van Wageningen University. ‘Zo bleek de stressrespons van watervlooien als reactie op de chemische stoffen die vissen uitsturen, sterker als er ook nanoplastic in het water aanwezig was.’

Rivieren en meren

Tot dusver werd weinig onderzoek gedaan naar de aanwezigheid en de effecten van plastic in het zoetwatermilieu.

Al langer wordt de aanwezigheid van plastic, de zogenaamde plasticsoep, in oceanen beschouwd als een groot probleem voor het onderwaterleven.

Tot dusver werd weinig onderzoek gedaan naar de aanwezigheid en de effecten van plastic in het zoetwatermilieu. ‘Veel bronnen van plastic bevinden zich op het land, en dus is het belangrijk om ook daar te kijken naar de effecten van plastic’, zegt Koelmans.

‘Op basis van de resultaten van ons onderzoek is het aannemelijk dat de aanwezigheid van nanoplastic in rivieren en meren ook in het milieu schadelijke effecten op de zoetwatermechanismen hebben.’ Verder onderzoek moet dit uitwijzen.

De uitkomst van het onderzoek staat gepubliceerd in het laatste nummer van Environmental Science and Technology.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.