Illegale houtmaffia gaat steeds driester te werk

Opnieuw boswachter vermoord in Roemenië

David Mark / Pixabay

In de Roemeense wouden zijn in minder dan twee maanden tijd twee boswachters vermoord. In de voorbije jaren lieten al zes boswachters het leven, een teken dat de illegale houtmaffia er steeds drastischer te werk gaat

Boswachter Liviu Pop werd vorige week doodgeschoten met een jachtgeweer nadat hij reageerde op een tip over illegale houtkap. De moord volgt amper een maand op de dood van zijn collega Raducu Gorcioaia, dichtbij een illegale houtkapsite in Pascani, in het noordoosten van het land. 

Met de twee moorden komt het dodental onder de boswachters nu op zes in de laatste jaren.

Met de twee moorden komt het dodental onder de boswachters nu op zes in de laatste jaren.

De politie is in beide gevallen nog volop bezig met het onderzoek, maar alle ogen zijn gericht op de grootschalige illegale houtkap in het land. Het Wereldnatuurfonds (WWF) vindt dat ook de Roemeense overheid mee verantwoordelijk is. 

Corruptie

“Deze gebeurtenissen zijn jammer genoeg een van de resultaten van het gebrek aan geloofwaardigheid en de sociale status van boswachters in Roemenië”, zegt Ionut Sorin Banciu van het WWF. “Boswachters zijn slecht uitgerust en moeten vaak zelf zorgen voor hun vervoer, materiaal en wapen. Er wordt van hen verwacht dat ze enorme gebieden controleren, en dat tegen een bijzonder laag loon in wanhopige, arme gemeenschappen.” 

Die omstandigheden creëren een complexe situatie die rijp is voor corruptie, zegt WWF. “Bovendien grijpt de overheid niet krachtig genoeg in als corruptie aan het licht komt, waardoor de sociale status en het vertrouwen in de dienst alleen verder afnemen”.

Laatste oerbossen

Roemenië herbergt meer dan de helft van de laatste oerbossen in Europa - waardevolle ecosystemen met iconische diersoorten als de bruine beer, wolf en lynx. De wouden bieden ook cruciale ecosysteemdiensten aan de lokale gemeenschappen en zijn een natuurlijke buffer tegen de klimaatverandering en droogte. Twee jaar geleden erkende Unesco de waarde van verschillende van de wouden en erkende ze als werelderfgoed. 

Toch wordt er aan een alarmerend tempo gekapt in de bossen. WWF kan geen harde cijfers geven, maar maakt de vergelijking met buurland Bulgarije waar jaarlijks 2,5 miljoen kubieke meter hout verloren gaat aan illegale houtkap. 

WWF pleit ervoor om niet langer de nadruk te leggen op controles op het terrein: het is onmogelijk om met beperkte middelen de enorme oppervlakte bos adequaat te controleren. De controles zouden beter geconcentreerd worden op het transport van het hout dat het bos verlaat, zegt de organisatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.