Oude schilderijen tonen historische luchtvervuiling

Kleuren in oude schilderijen kunnen belangrijke informatie bevatten over de toenmalige luchtvervuiling. Hoe roder het schilderij, hoe meer vervuiling, blijkt uit Grieks onderzoek.

  • Attribution-ShareAlike License katie chao and ben muessig Fragment van Rode zonsondergang boven de Dniepr, van Archip Koeindzjii uit 1905. Attribution-ShareAlike License katie chao and ben muessig

Schilderijen van zonsondergangen door onder meer Edgard Degas of Caspar David Friedrich zijn niet alleen grote kunstwerken, ze blijken ook belangrijke informatie te bevatten over de toenmalige staat van de atmosfeer.

Griekse wetenschappers bestudeerden de kleuren in 554 schilderijen die tussen 1500 en 2000 na Christus zijn gemaakt. Ze concentreerden zich op de verhouding tussen groen en rood vlakbij de horizon, en vergeleken hun bevindingen met bekende gegevens over de vijftig grote vulkaanuitbarstingen die in die tijd voorkwamen.

Meer roodtinten

Uit de vergelijking bleek dat kunstenaars in de jaren na een uitbarsting, toen er meer asvervuiling in de atmosfeer was, aanzienlijk meer rood gebruikten. Om hun bevindingen extra te controleren, vroegen de wetenschappers een hedendaagse schilder, Panayiotis Tetsis, om een aantal zonsondergangen te schilderen boven het Griekse eiland Hydra. De schilder was er zich niet van bewust dat een stofwolk uit de Sahara over het eiland trok, maar bleek net als zijn historische collega’s veel roodtinten te gebruiken boven de horizon.

In de laatste 150 jaar blijken schilderijen bovendien steeds roder te worden. Ze houden dus gelijke tred met de toename van door de mens geproduceerde aerosols in de atmosfeer. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Atmospheric Chemistry and Physics.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.