Paniek in China om illegale verkoop GGO-rijst

In China is ophef ontstaan over de illegale verkoop van genetisch gemanipuleerde rijst die niet goedgekeurd is voor verkoop.

  • CC BY-NC-ND 2.0 Adam Cohn Rijstteelt in de provincie Hubei. CC BY-NC-ND 2.0 Adam Cohn

Amper een week nadat bekend raakte dat in China vlees werd verkocht na de vervaldatum, is het land opnieuw in de ban van een voedselschandaal. De Chinese nieuwszender CCTV meldt dat in de provincie Hubei zakken met genetisch gemanipuleerde rijst verkocht zijn. De ontdekking is gedaan in de Chinese Academie voor Inspectie en Quarantaine.

De Landbouwcommissie van Hubei is in spoedzitting samengekomen en gaat onderzoeken hoe het kan dat de rijst in de provincie verbouwd en verkocht is. De provincie probeert de bevolking gerust te stellen en zegt dat de gevonden rijst geen gevaar vormt voor de volksgezondheid.

2001

Deskundigen vermoeden dat de zaden in omloop gekomen zijn voor 2001, toen de gentechnologie nog niet streng werd gecontroleerd en er volop werd geëxperimenteerd.

De krant ChinaDaily citeert een manager van een voedselverwerkingsbedrijf in Shanghai. Hij getuigt anoniem dat er al op grote schaal genetisch gemanipuleerde rijst gekweekt wordt Hubei, maar ook in andere provincies als Hunan, Anhui en Fujian.

In China worden genetisch gewijzigde gewassen ook legaal verkocht. Er zijn invoervergunningen voor onder meer soja, maïs, katoen en bieten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.