‘Persvrijheid in Bangladesh in gevaar’

De Bengalese regering moet onmiddellijk haar nieuwe mediabeleid terugdraaien omdat het leidt tot ernstige beperkingen van de persvrijheid, zegt Human Rights Watch (HRW). De mensenrechtenorganisatie roept ook donoren op om het land onder druk te zetten.

Shyks Seraj

‘Het nieuwemediabeleid geeft de overheid de mogelijkheid willkeurig actie te ondernemen tegen politieke tegenstanders.’

In augustus werd het nieuwe mediabeleid gepubliceerd in de staatskrant. Het kenmerkt zich door breedvoerig taalgebruik en onduidelijke definities die erop gericht lijken te zijn kritische journalistiek in te perken, zegt HRW. Zo mogen publicaties bijvoorbeeld niet “anti-staat” zijn, de “nationale ideologie ridiculiseren” of “inconsistent zijn met de Bengalese cultuur.” Ook verslaggeving over “anarchie, rebellie en geweld” moet beperkt blijven.

Censuur

‘Dit beleid laat zien hoe weinig waardering de overheid heeft voor vrijheid van meningsuiting’, zegt Brad Adams, Azië-directeur van HRW. ‘Het geeft de overheid de mogelijkheid willkeurig actie te ondernemen tegen politieke tegenstanders. Het kan een voorloper zijn van wetgeving die leidt tot censuur en strafrechtelijke sancties.’ Premier Sheikh Hasina waarschuwde journalisten eind augustus om de grenzen van het nieuwe beleid “niet te overschrijden.”

Volgens de regering is het nodig een raamwerk te creeëren waarin bepaald kan worden of publicaties of uitzendingen consistent zijn met de geschiedenis, ideologie, de geest van de bevrijdingsoorlog van 1971 en de sociale, culturele, geografische en politieke traditie en waarden. De bepaling over beperkte verslaggeving over “anarchie, rebellie en geweld” lijkt gericht te zijn op verslaggeving van protesten van de oppositie. Bangladesh kent een lange geschiedenis van massaprotesten.

Films

“Dit beleid is een frontale aanval op de persvrijheid, die essentieel is ter controle van de macht van de overheid, corruptie, mensenrechtenschendingen en andere kwesties”, zegt Adams.

HRW constateert dat het mediabeleid zoals het nu geformuleerd is, op een breed terrein gevolgen kan hebben. Zo werden op 3 september Engelse titels verboden voor Bengalese filmproducties. De beleidsregels zijn namelijk ook gericht op het voorkomen van ‘taalvervuiling’. “Het lijkt erop dat de regering in het verleden is blijven steken, in de tijd toen zij mensen kon vertellen wat te denken, lezen en bekijken. Zij moet zich realiseren dat die tijd met het digitale tijdperk voorbij is”, zegt Adams.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.