Piek van verkeersdoden in VS wellicht gevolg van opwarming

Er vonden in 2015 ineens uitzonderlijk veel dodelijke verkeersongevallen plaats in de VS. Dat kwam wellicht door de klimaatverandering, zeggen wetenschappers.

  • Daniel Oines CC BY 2.0 Daniel Oines CC BY 2.0

In 2015 steeg het aantal verkeersdoden in de VS plots met 7 procent. Niet alleen is dat een forse stijging, maar ook een plotse trendbreuk met de dalende cijfers van de laatste 35 jaar.

Eerst dachten wetenschappers aan het toenemende gebruik van de mobiele telefoon, er zouden meer mensen sterven in het verkeer doordat meer autobestuurders bellen of hun smartphone gebruiken tijdens het rijden.

Dat bleek niet te kloppen. Uit onderzoek naar het gebruik van mobiele telefoons bij autobestuurders bleek er geen verschil te zijn tussen 2014 en 2015. De oorzaak lag dus elders.

Meer autokilometers

Veiligheidsexpert Leon Robertson vermoedde een verband met het klimaat, 2015 was een uitzonderlijk warm jaar in de VS.

‘Wanneer het warmer is, maar ook wanneer het regent, stappen meer mensen in hun auto en rijden ze meer kilometers’

Hij legde de data over de verkeersdoden naast die over de temperaturen en neerslag in de VS. Hij stelde vast dat het aantal verkeersdoden hoger lag in gebieden waar het warmer was en waar meer neerslag viel.

Wanneer het warmer is, maar ook wanneer het regent, stappen meer mensen in hun auto en rijden ze meer kilometers. Dat verhoogt het risico op ongevallen. Bij warm weer begeven zich ook meer voetgangers en fietsers op de weg, zegt Robertson.

De expert benadrukt dat het een observatiestudie is en geen verregaande conclusies mogelijk zijn over wat oorzaak is en wat gevolg. Maar hij ziet wel een vicieuze cirkel: hoe warmer het weer, hoe meer kilometers men rijdt, hoe groter de CO2-stoot, hoe sterker de opwarming.

‘Daar de temperaturen blijven stijgen door broeikasgassen in de atmosfeer, zal het aantal verkeersdoden wellicht meer toenemen dan verwacht, tenzij men grote mitigerende maatregelen neemt’, zegt Robertson.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.