Plasticplaag maakt mens en dier ziek, wereld zint op actie

De gezondheid van oceanen gaat achteruit en die trend moet gestopt worden, stellen deelnemers aan de Ocean Conference van de VN in New York. Sinds gisteren wordt daar op hoog niveau gesproken over maatregelen om de schadelijke plasticvervuiling voor mens en dier te bestrijden.

Nels Israelson (CC by-nc-sa 2.0)

Dieren raken verstrikt in de rondzwervend vuil

‘De gezondheid van onze oceanen is onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van onze planeet.’

Zo’n vijfduizend vertegenwoordigers van regeringen, burgerorganisaties en de private sector uit de hele wereld zijn nog tot en met 9 juni bijeen voor de eerste Oceanenconferentie. De conferentie heeft als doel actie in gang te zetten om de toestand van de oceanen te verbeteren.

‘De gezondheid van onze oceanen en zeeën is onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van onze planeet en al het leven op aarde’, zegt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bij de opening van de conferentie. De oceanen staan echter onder druk door menselijke activiteit.

Plasticplaag

Een van de dringende kwesties is de vervuiling van het zeewater, die voor een belangrijk deel door plastic wordt veroorzaakt. Meer dan 260.000 ton plastic drijft momenteel in kleine stukjes in de oceanen, een cijfer dat misschien zelfs een onderschatting is. Meer dan 80 procent van dat plastic is afkomstig van land.

Onlangs bleek dat het afgelegen Henderson Island in de Zuidelijke Pacific 38 miljoen stukken plastic telt, die daar aangespoeld zijn.

‘Er is geen excuus voor dat de mensheid elke minuut van de dag een grote vrachtwagen vol plastic in de oceanen dumpt. We hebben een plasticplaag losgelaten op de oceanen die de natuur op tragische wijze schaadt’, zegt Peter Thomson, voorzitter van de 71e sessie van de Algemene Vergadering van de VN gisteren.

Giftig

Claire Fackler / NOAA (CC by-nc-sa 0.0)

In 97 procent van de vissoorten werd plastic teruggevonden

Plastic dat in de oceaan belandt, heeft gezondheidsgevolgen voor mens en dier. Dieren raken verstrikt in het afval of krijgen het binnen met soms dodelijke gevolgen. Uit het plastic kunnen schadelijke stoffen vrijkomen die negatieve invloed hebben op de voortplanting van vissen. Volgens Kosi Latu, directeur van het Pacific Regional Environment Program (SPREP), is er in 97 procent van de vissoorten, waar in de Pacific onderzoek naar is gedaan, plastic teruggevonden.

Ook mensen krijgen het plastic binnen via consumptie van vis. Europese onderzoekers schatten dat Europeanen jaarlijks 11.000 stukjes microplastic binnen kunnen krijgen door het eten van zeevoedsel. Hoewel de gevolgen daarvan nog onduidelijk zijn, blijkt uit studies dat ingeslikt plastic ook voor mensen giftig kan zijn en het risico op ziekten zoals kanker kan doen toenemen.

SDG’s

Sommige landen hebben al plannen gemaakt om de vervuiling te bestrijden. Zo wil Indonesië zijn zeeafval voor 2025 verminderen met 70 procent, terwijl Thailand recyclage en het gebruik van een ecologisch verantwoorde vervanger voor plastic wil stimuleren. Indonesië en Thailand staan volgens The Ocean Conservancy in de wereldwijde top 5 van de grootste plasticvervuilers.

Eind dit jaar zal naar verwachting de methode om oceanen schoon te maken van Nederlander Boyan Slat getest worden. Met zijn project The Ocean Cleanup wil hij de Great Pacific Garbage Patch opruimen, de grootste drijvende vuilnisbelt in de oceaan.

‘Zonder effectieve recyclage is dit probleem niet op te lossen.’

Gebrekkig beleid en een gebrekkige afvalverwerkingsinfrastructuur hebben in de afgelopen jaren bijgedragen aan de vervuiling van de oceanen. Zo wordt wereldwijd slechts 14 procent van het plastic afval ingezameld voor recyclage. ‘Zonder effectieve recyclage is dit probleem niet op te lossen’, zegt Latu.

Doel 14 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) benadrukt het belang van duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en alles wat daarin leeft en pleit voor een aanzienlijke vermindering van de vervuiling van zeeën voor 2025.

SDG14 en strategieën om de daarin geformuleerde doelen te bereiken, staat nog tot en met 9 juni centraal op de conferentie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.