Verontrustende toename van politieke moorden in Zuid-Afrika

Steeds meer politieke moorden vinden plaats in Zuid-Afrika. Dat heeft te maken met de naderende verkiezingen en de partijcultuur van de regerende partij Afrikaans Nationaal Congres (ANC). ‘Wie in Mpumalanga voor ANC in de politiek stapt, weet dat hij vermoord kan worden.’

  •  GovernmentZA / Flickr - (CC BY-ND 2.0) Politieminister Nathi Nhleko heeft een team rond politiek geweld samensteld, om op te treden tegen de herhaaldelijke moorden, aanvallen en bedreigingen. GovernmentZA / Flickr - (CC BY-ND 2.0)
  •  Jan Truter / Flickr - (CC BY-NC-ND 2.0) Straatgraven bij de gemeente Standerton, Zuid-Afrika. Jan Truter / Flickr - (CC BY-NC-ND 2.0)

Drie ANC-politici vermoord in 48 uur tijd. Die tragedie in de oostelijke provincie KwaZoeloe-Natal was de recentste episode van het toenemend politiek geweld in Zuid-Afrika. De laatste vijf jaar werden minstens 55 mensen vermoord in omstandigheden die wijzen op politieke afrekeningen. De meeste doden vielen in de noordelijke provincies, maar enkelen ook in de Kaapprovincies.

‘De moorden zijn een manier om binnen de partij te beslissen over de toegang tot leidende posities en rijkdom’

 Jan Truter / Flickr - (CC BY-NC-ND 2.0)

Straatgraven bij de gemeente Standerton, Zuid-Afrika.

Het politieke geweld stijgt naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 augustus. ‘ANC-partijgenoten die hogerop willen geraken, zouden de opdrachtgevers voor deze moorden kunnen zijn’, zegt Mdumiseni Ntuli, ANC-woordvoerder in KwaZoeloe-Natal.

Ondertussen heeft de minister van Politie Nathi Nhleko een team rond politiek geweld samengesteld, om op te treden tegen de  herhaaldelijke moorden, aanvallen en bedreigingen. Het wordt echter niet verwacht dat die maatregel in nabije toekomst al vruchten zal afwerpen.

‘Wie in Mpumalanga voor ANC in de politiek stapt, weet dat hij vermoord kan worden‘, zegt lokaal kandidaat-gemeenteraadslid Themba Mpila. Hoe komt het dat politicus in Zuid-Afrika zo’n gevaarlijk beroep is geworden?

Raymond Suttner, advocaat en voormalig ANC-activist: ‘Voor de de ANC en haar bondgenoten zijn de veelvuldige moorden een geregulariseerde manier geworden om binnen de partij te beslissen over de toegang tot leidende posities en rijkdom.’ De moorden zouden dus gemotiveerd zijn door macht en geld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.