Proteïne in strijd tegen zika, beschermt ook tegen ebola en hiv

Chinese en Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat een proteïne die een positieve invloed heeft op de bescherming tegen het zika-virus, ook wel eens zou kunnen beschermen tegen ebola en zelfs hiv.

  • Conred Guatemala CC BY-NC-ND 2.0 Conred Guatemala CC BY-NC-ND 2.0

Het team onder leiding van arts Li Chunfeng ontdekte de anti-virale effecten van proteïne 25-hydroxycholesterol (25HC) in 2013 en bestudeerde de mogelijkheid om hiermee zika tegen te houden na de uitbraak van de ziekte.

Volgens de wetenschappers beschermt 25HC een gastheer tegen zika omdat het kan voorkomen dat het zika-virus effectief de cel binnendringt.

Volgens de onderzoekers helpt 25HC niet alleen te verhinderen dat zika toeslaat, maar zou het ook bescherming kunnen bieden tegen ebola en hiv. De wetenschappers willen het onderzoek naar de invloed van 25HC op deze verschillende infectieziekten verderzetten.

Minder virussen

Synthetische 25HC kon alvast in laboratoriumtests de zika-infectie blokkeren en een behandeling met 25HC verminderde de virussen en bood bescherming tegen zika bij zwangere muizen en resusaapjes.

Synthetische 25HC kon alvast in laboratoriumtests de zika-infectie blokkeren.

Muizen die 25HC kregen toegediend voor ze werden besmet met zika, hadden beduidend minder zika-virussen in het bloed dan muizen die een placebo kregen. Voorts bleken ze de infectie vaker te overleven.

Ook de resusaapjes die voor de test werden ingezet, bleken minder sporen van zika in het bloed en urine te hebben en ontwikkelden geen koorts als reactie op de infectie.

Ook goed voor mensen?

Volgens de artsen is het theoretisch perfect mogelijk dat dit effect ook voor mensen opgaat.

‘We zullen starten met klinische tests om het beschermende effect van 25HC bij mensen te bewijzen’

‘We zullen starten met klinische tests om het beschermende effect van 25HC bij mensen te bewijzen’, verklaarde Cheng Genhong van het Suzhou Medisch Instituut en de Universiteit van Californië bij Chinanews.com.

Zika dook voor het eerst op in Brazilië in 2015. Het virus wordt overgedragen door de tropische mug Aedes aegypti.

Naar schatting 1 tot 13 procent van de vrouwen die tijdens de vroege zwangerschap besmet geraken met zika, krijgen een kindje met microcefalie.

Deze aandoening leidt ertoe dat baby’s geboren worden met een klein hoofd en hersenletsel. Het is nog onduidelijk welk biologische mechanisme bepaalt of microcefalie effectief zal optreden of niet.

De resultaten van het Chinees-Amerikaanse onderzoek zijn verschenen in Immunity.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.