De psychische gevolgen voor slachtoffers van mensenhandel

Voor het eerst hebben wetenschappers klinisch vastgesteld wat de gevolgen van mensenhandel voor de geestelijke gezondheid kunnen zijn. Een vaak voorkomend gevolg bij slachtoffers is posttraumatische stressstoornis.

  • Thibaud Saintin (CC BY-NC-ND 2.0) Slachtoffers komen vaak terecht in de prostitutie. Thibaud Saintin (CC BY-NC-ND 2.0)

Posttraumatische stressstoornis en depressie komen het vaakst voor bij slachtoffers van mensenhandel die nu in Londen leven en in de geestelijke gezondheidszorg belandden.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) werd vastgesteld bij 39 procent van de volwassen patiënten en 27 procent van de kinderen, depressie bij 34 procent van de volwassenen en opnieuw 27 procent van de kinderen. 15 procent leed aan schizofrenie.

PTSS is een angststoornis die het gevolg is van zwaar stresserende situaties. Ze komen vaak voor in oorlogssituaties en bij slachtoffers van seksueel misbruik. De helft van de patiënten in dit onderzoek kwam in de prostitutie terecht.

De helft van de volwassen patiënten en drie kwart van de kinderen was ook op jonge leeftijd slachtoffer geweest van misbruik.

Uitgebuit

Het Instituut voor Psychiatrie, Psychologie en Neurowetenschap van de Londense universiteit King’s College baseert zijn conclusies op medische gegevens van 133 mensen die in het zuiden van Londen waren terechtgekomen bij diensten voor geestelijke gezondheidszorg. Ze vergeleken hun gegevens met die van patiënten die geen slachtoffer waren van mensenhandel.

In Groot-Brittannië zouden 10.000 tot 13.000 slachtoffers wonen.

Volgen overheidscijfers leven in Groot-Brittannië 10.000 tot 13.000 slachtoffers van mensenhandel.

Ze komen vaak terecht in de prostitutie of worden uitgebuit in tal van bedrijfssectoren, zoals landbouw en verpakkingsindustrie, maar ook als huispersoneel.

De studie verscheen zopas in The Lancet Psychiatry.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.