Religieuze leiders vragen aandacht voor klimaatverandering

Tientallen religieuze en morele leiders hebben op een alternatieve klimaattop in Parijs een gemeenschappelijke verklaring afgelegd over het klimaat. Ze vragen unaniem om de heersende wegwerpcultuur en de vernietigende onverschilligheid tegenover de klimaatverandering een halt toe te roepen.

  • Frits Ahlefeldt-Laurvig (CC BY-NC-ND 2.0) Het belangrijkste doel van de klimaattop van religieuze leiders is bewustmaking bij burgers en politieke leiders. Frits Ahlefeldt-Laurvig (CC BY-NC-ND 2.0)

De ‘Top van het Geweten’, zoals de bijeenkomst officieel heet, trok vorige week dinsdag niet alleen vertegenwoordigers van alle grote wereldreligies aan maar ook leiders van ngo’s, inheemse volkeren en de cultuursector. Ze hopen dat de wereldleiders op de klimaatconferentie van Parijs in november niet onverschillig zullen blijven tegenover de gevolgen van de klimaatverandering.

‘De mensen die het minst vervuilen zijn de grootste slachtoffers.’

‘Onze ultieme wens is dat ze even betrokken als wij zullen zijn’, zegt de katholieke kardinaal Peter Turkson. Hij is een van de adviseurs van paus Franciscus, die enkele weken geleden een encycliek over het milieu schreef.

Volgens hem zijn de grootste hindernissen voor een duidelijke oplossing onze eigen emoties en ons verstand. ‘De mensen die het minst vervuilen zijn de grootste slachtoffers van de klimaatverandering’, aldus de kardinaal.

Open brief

Het belangrijkste doel van de klimaattop van religieuze leiders is bewustmaking bij burgers en politieke leiders. Een van de speerpunten van de top is een open brief die de deelnemers in november zullen afgeven aan de 195 overheden van de klimaatconferentie in Parijs. De brief wordt gesteund door de Franse overheid en talloze religieuze en politieke leiders zoals prins Albert II van Monaco en de Algerijnse sjeik Klalèd Bentonès.

In de open brief beschrijven inheemse volkeren hoe hun manier van leven bedreigd wordt door de olie-industrie en bedrijven die sojaplantages aanleggen. ‘We zijn hier omdat we de stem van de inheemse volkeren willen laten horen’, zegt Patricia Gualinga, een vertegenwoordigster van de Ecuadoriaanse Serayaku-gemeenschap. ‘We zijn allemaal bezorgd over het klimaat omdat ieder van ons de gevolgen ondervindt.’

Bewustmaking

Deelneemster Samantha Smith, vertegenwoordigster van het Wereldnatuurfonds, denkt dat de religieuze klimaattop een keerpunt kan betekenen voor de bewustmaking van de klimaatverandering in de maatschappij. ‘Als ik de nieuwste klimaatrapporten lees, krijg ik soms slapeloze nachten. Maar het aantal deelnemers aan deze conferentie en hun eengezindheid geven me toch hoop voor de toekomst. We moeten werken aan onze meningsverschillen en beter samenwerken’, zegt ze.

‘We moeten beter samenwerken.’

Desondanks gelooft Smith dat niet iedereen bereid is tot samenwerking. Zo is de olie-industrie nog een opvallende afwezige aan de onderhandelingstafel. ‘Die sector heeft tot nu toe geen serieuze bijdrage geleverd aan een oplossing voor het klimaatprobleem’, zegt ze.

Vertegenwoordigers van de grootste oliebedrijven organiseerden in mei 2015 hun eigen klimaattop in Parijs. Ze verklaarden daar dat ze een klimaatakkoord willen waarbij de uitstoot van broeikassen tot nul wordt herleid.

Ook andere stakeholders zoals wetenschappers, lokale politici en ngo’s organiseerden reeds hun eigen conferenties in afwachting van de grote klimaatconferentie in november. Of al deze initiatieven resultaat opleveren is nog niet zeker. Maar volgens de Franse overheidsgezant Nicolas Hulot, die de religieuze klimaattop afgelopen dinsdag organiseerde, is er hoop. ‘Er is vandaag een licht ontstoken op de klimaattop en ik hoop dat dit licht blijft branden’, besluit hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.