Rusland houdt mensenrechtenactivisten tegen op weg naar VN

De Russische overheid moet onmiddellijk onderzoeken waarom inheemse mensenrechtenactivisten tegengehouden zijn op weg naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Dat vraagt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).
 

Barents Indigenous (CC BY-NC-SA 2.0)

Rodion Sulyandziga werd tegengehouden op de luchthaven Sheremetyevo toen hij een vlucht naar New York wilde nemen.

Een aantal Russische activisten die op 22 en 23 september moesten spreken op een VN-conferentie voor inheemse volkeren werden op 18 en 20 september tegengehouden door de Russische douane. Bij sommigen van hen hebben douanebeambten de paspoorten opzettelijk beschadigd zodat ze niet meer verder konden reizen. Andere activisten ondervonden dat ze opvallend veel wegcontroles tegenkwamen en zo hun vlucht misten. ‘Voor ons is deze gang van zaken een belangrijk bewijs dat het Kremlin hard optreedt tegen mensenrechtenactivisten’, zegt Ruslandspecialist Tanya Cooper van HRW.

Bewijs

Volgens de activist heeft één van de douaniers een bladzijde uit het paspoort gesneden.

Eén van de activisten, Rodion Sulyandziga, werd op 18 september in Moskou tegengehouden op de luchthaven Sheremetyevo toen hij een vlucht naar New York wilde nemen. De activist gaf zijn paspoort af aan de grenscontrole en werd na een opvallend lange controle van het paspoort apart genomen. De douaniers meldden hem dat er een bladzijde ontbrak in het paspoort. Nochtans had Sulyandziga zijn paspoort intact afgegeven bij de grenscontrole. Volgens de activist heeft één van de douaniers een bladzijde uit het paspoort gesneden. Een poging om de activist onder druk te zetten door middel van een boete mislukte. Zijn paspoort is inmiddels in beslag genomen.

Een andere activiste, Anna Naikanchina, ondervond gelijkaardige problemen bij de grenscontrole. Bij haar werd het paspoort beschadigd terwijl ze het geboortecertificaat van haar meereizende baby uit haar reistas haalde. ‘Ze hebben mijn paspoort in beslag genomen en hebben me gedwongen om een dagvaarding te tekenen. Ik heb geweigerd’, verklaarde de activiste. Zowel Naikanchina als Sulyandziga riskeren een boete van 5.000 roebels (ca. 100 euro).

Sabotage

Drie andere vertegenwoordigers van inheemse mensenrechtengroepen ondervonden ook grote moeilijkheden op weg naar de luchthaven. Zo werd het paspoort van Nadir Bekir, een directeur van een ngo voor inheemse volkeren in de Krim, gestolen toen een minibusje zijn taxi op de weg blokkeerde. Hij miste zijn vlucht naar New York.

Valentina Sovkina, een politica van de Saami-minderheid in het Russische grensgebied met Finland, ontdekte tijdens de ochtend van haar vertrek dat de banden van haar auto waren lekgestoken. Toen ze een taxi wilde nemen, werd ze drie keer door de wegpolitie tegengehouden waardoor ze haar vlucht miste. Uiteindelijk kon ze een latere vlucht halen.

Vrijheid

‘De Russische overheid zou zich moeten verantwoorden voor deze inbreuken op het recht van een vrije meningsuiting.’

Ruslandspecialist Tanya Cooper vraagt zich af of de Russische overheid hoopt dat ze activisten het zwijgen kan opleggen. ‘Ze zullen er niet in slagen om mensen te doen zwijgen over zaken als olieboringen in het Arctische gebied of de rechten van inheemse volkeren’, zegt ze. ‘De Russische overheid zou zich moeten verantwoorden voor deze inbreuken op het recht van een vrije meningsuiting.’

Volgens HRW is Rusland verplicht om het recht op vrije meningsuiting te respecteren omdat ze zowel het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft ondertekend als het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten van 1966.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.