Sidi Larbi Cherkaoui aangesteld als artistiek directeur Ballet van Vlaanderen

De Antwerpse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui wordt de nieuwe artistiek directeur van het Ballet van Vlaanderen. Voor trouwe bezoekers van MO.be is Cherkaoui zeker geen onbekende, want twee jaren lang schreef hij maandelijks een column voor de website van MO*.

© Brecht Goris

Sidi Larbi cherkaoui, 39, zoon van een Vlaamse moeder en een Marokkaanse vader, heeft een rijk gevulde carrière opgebouwd in de wereld van de dans. Na zijn studies aan P.A.R.T.S., de Brusselse dansschool van Anna Theresa De Keersmaeker, vergaarde hij snel wereldfaam als choreograaf bij verschillende internationale dansgezelschappen zoals Les Ballets C de la B, Les Ballets de Monte Carlo, het Cullberg Ballet in Stockholm, De Munt, …

In 2010 richtte hij zijn eigen dansgezelschap op: Eastman, maar bleef naast het creëren van producties voor dit gezelschap ook werken voor andere gezelschappen.

Cherkaoui is vooral bekend als hedendaags choreograaf, maar is al jaren vertrouwd met klassiek ballet. In het Ballet van Vlaanderen zal hij zich laten bijstaan Tamas Moricz, die gespecialiseerd is in klassiek ballet en adjunct-artistiek directeur.

Prijsbeest

Cherkaoui werd al verschillende gelauwerd voor zijn dansproducties. Bij zijn debuut in 1995 behaalde hij de prijs voor de beste Belgische danssolo, waarna hij door Les Ballets C de la B werd uitgenodigd om mee te werken aan een nieuwe productie. Vijf jaar later kreeg hij de prijs voor beloftevolle choreograaf op de Niinski Awards in Monte Carlo. Cherkaoui kreeg de Vlaamse Cultuurprijs 2012 en was in 2014 samen met Damien Jalet de allereerste winnaar van de UnitedHumans Award. Die wordt jaarlijks toegekend aan een persoon, vereniging of organisatie die “wederzijds respect, oprechte vriendschap en gelijk in waardigheid met een volgehouden inpanning op een bijzondere en uitzonderlijke wijze toepast en dit met een effectieve impact op de samenleving”.

In 2013 publiceerde MO* een interview met Cherkouai.

Klik hier om de columns van Sidi Larbi Cherkaoui te herlezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.