Sierra Leone geeft les via de radio nu scholen gesloten zijn

Kinderen in Sierra Leone kunnen op dit moment niet naar school vanwege de ebola-epidemie. Daarom werkt de overheid samen met Unicef om vanaf deze week alle leerlingen les te laten volgen via de radio.

  • CC S Martin Naast onderwijs wil de overheid van Sierra Leone via de radiozenders ook basisinformatie verspreiden over de symptomen en de bestrijding van ebola. CC S Martin

Door de uitbraak van ebola in Sierra Leone missen 1,7 miljoen kinderen de les. Dankzij het Unicef-programma krijgen ze nu toch toegang tot onderwijs, vertelt Uche Ezirim, een lokale vertegenwoordiger van Unicef. In de radioprogramma’s komen vakken aan bod zoals Engels, wiskunde, gezondheidsleer en lichamelijke opvoeding. Ook praktische zaken als hygiëne zullen worden besproken. Deze programma’s worden met hulp van de Sierra Leoonse Journalistenbond uitgezonden via een netwerk van 41 lokale radiozenders over het hele land.

Noodoplossing

Volgens de VN-organisatie is het radioprogramma een afdoende oplossing voor de leerlingen van Sierra Leone. In het West-Afrikaanse land volgt ongeveer 73 van alle jongens en 76 van alle meisjes basisonderwijs. Bij kinderen tussen 12 en 18 jaar is dat 40 procent voor jongens en 33 procent voor meisjes.

Toch is het voor de kinderen niet altijd even gemakkelijk om de lessen te volgen. “In mijn stad valt de elektriciteit regelmatig uit, en batterijen zijn moeilijk te krijgen”, vertelt de 14-jarige Mohamed Barrie aan Unicef. Hij volgde het voortgezet onderwijs toen de ebola-epidemie uitbrak. “De enige manier om naar de schooluitzendingen te luisteren, is via mijn mobiele telefoon”, vertelt hij. “Ik heb gisteren naar de eerste uitzending geluisterd, maar ik zou het leuker vinden als de uitzendingen ook op televisie komen.” Volgens het ministerie van Onderwijs van Sierra Leone zullen er binnenkort ook uitzendingen via de televisie worden geproduceerd.

Voorlichting

Naast onderwijs wil de overheid van Sierra Leone via de radiozenders ook basisinformatie verspreiden over de symptomen en de bestrijding van ebola. “We hebben met verschillende managers van radiozenders overleg gepleegd om het werk van de overheid te ondersteunen”, verklaarde woordvoerster Khadija Sesay afgelopen week via de website van de Sierra Leoonse overheid. “Het is de bedoeling dat de radiozenders een programma van een uur gaan uitzenden, zodat onze bevolking voldoende wordt geïnformeerd over de verwoestende ebolacrisis. Wij zullen dat programma uiteraard ondersteunen.”

De overheid van het West-Afrikaanse land vindt dat radiozenders een zeer belangrijke rol spelen in het informeren van de bevolking. Daarnaast denkt ze aan het ontwikkelen van alternatieve technologieën om de epidemie “We overleggen op dit moment met het International Technical Institute in de Verenigde Staten om een soort van intercomsysteem te ontwikkelen. Daarmee kunnen we in contact komen met de bevolking om belangrijke boodschappen in verband met de ebolacrisis te versturen en ontvangen.”

Volgens een tussentijds rapport van de Sierra Leoonse overheid van 17 oktober zijn er in het land tot nu tot 3.560 inwoners besmet met ebola. Minder dan de helft, 1.227 mensen, zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.