Sioux vertrouwen beloften overheid niet

Sioux-indianen in de VS geloven niet dat het besluit van het Amerikaanse leger om de Dakota-oliepijpleiding te verleggen, garanties geeft voor de toekomst. Ook elders in Noord-Amerika kampen indianen met de gevolgen van megaprojecten op hun terrein.

  • Joe Brusky (CC BY-NC 2.0) ‘Er is veel solidariteit ontstaan binnen de indianengemeenschappen van Standing Rock. We realiseren ons dat we elkaar moeten helpen.’ Joe Brusky (CC BY-NC 2.0)

De pijpleiding, die olie moet transporteren van Noord-Dakota naar Illinois, stuitte op grote weerstand van de Sioux-indianen, die watervervuiling vrezen. In de afgelopen maanden demonstreerden de indianen en duizenden medestanders uit de hele wereld tegen de pijpleiding.

Het geniekorps van het Amerikaanse leger, dat ook betrokken is bij de uitvoering van het project, moest toestemming geven voor de pijpleiding door het Standing Rock-reservaat van de indianen. Op 4 december maakte het geniekorps bekend de route te willen verleggen.

Onbetrouwbaar

De aankondiging van het leger dat de pijpleiding wordt verlegd, werd emotioneel ontvangen in de protestkampen bij de rivieren Cannonball en Missouri. ‘Iedereen was erg opgewonden en blij’, zegt Cannupa Hanska Luger, een van drijvende krachten achter het protest #NoDAPL.

‘Al onze verdragen zijn in het verleden al eens geschonden. We bereiden ons ook al voor op een nieuwe verklaring of andere uitkomst in de toekomst’

De vreugde duurde echter niet lang, zegt hij. ‘Dat komt vooral doordat indianen overheidsbesluiten wantrouwen. Al onze verdragen zijn in het verleden al eens geschonden. We waren op dat moment blij, maar we bereiden ons ook al voor op een nieuwe verklaring of andere uitkomst in de toekomst’, zegt Luger.

Een van de geschonden verdragen is het het Verdrag van Fort Laramie uit 1851, waarin afspraken werden gemaakt over het territorium van de Sioux. Die afspraken werden maar deels nagekomen door de overheid en in 1868 vervangen door een nieuw verdrag.

Ondanks het recente besluit en territoriale disputen zei Energy Transfer Partners, het oliebedrijf dat de leiding van het miljardenproject heeft, begin december in een verklaring door te zullen gaan met de aanleg. ‘Wij zetten ons ervoor in om dit belangrijke project volledig af te bouwen, en verwachten dat te doen zonder omleiding bij Lake Oahe. Wat deze regering vandaag heeft besloten, heeft daar geen invloed op’, stelde het bedrijf in een reactie.

Donald Trump

Tegenstanders vrezen dat de aankomende president Donald Trump het besluit zal terugdraaien. Hij heeft onder meer beloofd miljarden dollars die toegezegd waren aan klimaatprogramma’s van de Verenigde Naties te willen investeren in de binnenlandse olie- en gasindustrie. De benoemingen in zijn kabinet, zoals die van ExxonMobil-topman Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken, wijzen erop dat er meer aandacht komt voor de olie-industrie.

‘Deze strijd is nog lang niet voorbij, in feite escaleert hij’, zegt een coalitie van burgerorganisaties, die betrokken zijn bij het Sacred Stone-protestkamp, verwijzend naar de onzekerheid over de nieuwe regering.

De DAPL is slechts een van de vele projecten die de watervoorziening van indianen in Noord-Amerika bedreigt

Dat de strijd nog niet voorbij is, geldt niet alleen voor de Dakota Access Pipeline. Die oliepijpleiding is slechts een van de vele projecten die de watervoorziening van indianen in Noord-Amerika bedreigt.

Een ander probleem is de erfenis van de uraniumwinning in Navajo Nation in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Tijdens de koude oorlog won de Amerikaanse regering uranium in het Navajo-reservaat, het thuis van de grootste inheemse bevolkingsgroep in het land. Volgens het Amerikaanse milieu-agentschap EPA werd meer dan 30 miljoen ton uraniumerts gewonnen in of nabij het gebied van de Navajo-indianen.

Radioactiviteit

George McGraw, directeur van de waterorganisatie DigDeep, wijst op de overeenkomsten tussen de Dakota-pijpleiding en de uraniumwinning. ‘Als de problemen geen zusjes van elkaar zijn, dan wel nichtjes’, constateert hij. ‘De Sioux hebben, net als de Navajo-indianen, strijd gevoerd om voldoende water te behouden voor hun volk. De voorzieningen die ze hebben bedreigen, zoals de rivier, is een ernstig vergrijp.’

Tientallen jaren van uraniumwinning in het Navajoreservaat hebben bijgedragen aan een watercrisis.

Tientallen jaren van uraniumwinning hebben bijgedragen aan een watercrisis, waardoor ongeveer 40 procent van de gezinnen in het gebied zonder schoon water kwam te zitten.

McGraw zegt dat de watervervuiling alleen maar erger is geworden, omdat de mijnen niet gesaneerd zijn. Er zijn meer dan vijfhonderd verlaten mijnen waar de radioactiviteit tot 25 keer hoger is dan wat als veilig wordt beschouwd.

Dergelijke stralingsniveaus hebben geleid tot alarmerende cijfers over kankergevallen bij een bevolkingsgroep die eerder praktisch immuun leek voor de ziekte.

Steenkool

Volgens de wet zijn de VS verplicht de gezondheid van de Navajo-indianen te beschermen. Ook in dit gebied is echter sprake van niet nagekomen beloften, constateert McGraw, net als bij de Sioux.

Ondanks een recente overeenkomst tussen de Navajo-indianen en de Amerikaanse overheid om zestien verlaten uraniummijnen te saneren, blijft toegang tot schoon drinkwater een probleem. Dat komt mede door de steenkoolmijnen die nog steeds operationeel zijn in het reservaat.

‘Mijnbouw komt vaker voor op land van indianen dan elders. Dat is symptomatisch voor onze behandeling van inheemse Amerikanen als het gaat om energiekwesties.’

Mijnbouw komt vaker voor op land van indianen dan elders, zegt McGraw. ‘Dat is symptomatisch voor onze behandeling van inheemse Amerikanen als het gaat om energiekwesties. De rest van het land negeert het en komt daarmee weg.’

Rudolph Ryser, voorzitter van het Center for World Indigenous Studies (CWIS), laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. ‘De inheemse wereld is onzichtbaar voor de rest van de wereld. Dus is het eenvoudig voor projectontwikkelaars, bedrijven en overheden om economische ontwikkeling die in hun voordeel is ten koste van inheemse volken te laten plaatsvinden. Dat gaat al lange tijd zo.’

Ryser wijst in het bijzonder op de uitbreiding van de Trans Mountain-pijpleiding in Canada, die onlangs is goedgekeurd door premier Justin Trudeau. De uitbreiding behelst een extra leiding die het mogelijk maakt het transportvolume te verhogen van 300.000 tot 890.000 vaten ruwe olie per dag.

Sommige indianengroepen verzetten zich hevig tegen het project. Zij maken zich zorgen over het groeiende risico op olielekkages. Oliebedrijf Kinder Morgan kreeg slechts steun voor de pijpleiding van een derde van de 120 inheemse volken die werden geconsulteerd.

Canadese teerzanden

De Canadese provincie Alberta keurde ook drie nieuwe teerzandolieprojecten goed, inclusief het Saleski-project van Husky Energy. Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor een olielekkage afgelopen zomer in de Noordelijke Saskatchewan-rivier, veroorzaakt door een andere pijpleiding. Bij dat lek kwam ongeveer 250.000 liter olie in het milieu terecht. Uit monsters in het gebied bleek dat het water ongeschikt was geworden voor consumptie.

Dat de aanleg van één pijpleiding op inheems territorium nu stilgelegd is, zegt Luger, betekent niet dat de problemen ten einde zijn. ‘Er is veel solidariteit ontstaan binnen de indianengemeenschappen van Standing Rock. We realiseren ons dat we elkaar moeten helpen. En omdat de meeste projecten plaatsvinden op – of dichtbij – de grens van inheemse gebieden, bereiden we ons voor op de toekomst. We moeten elkaar helpen op nationaal en internationaal niveau.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.