Slachtoffers olievervuiling Ecuador starten wereldwijde crowdfunding in zaak tegen Chevron

Namens de meer dan dertigduizend inheemsen die door een van de grootste olievervuilingen in de geschiedenis zijn getroffen, lanceert het “Europese Milieu Bureau” (EEB) vandaag een internationale fundraising campagne om de opvolging van de rechtszaak te financieren. 

  • © Grrrowd © Grrrowd

In 2011 heeft het Hoog Gerechtshof van Ecuador Chevron veroordeeld tot een geldboete van 8,03 miljard euro voor de schoonmaak van het vervuilde Amazonewoud in de streek van Lago Agrio en voor het opzetten van een gezondheidsprogramma voor de getroffen gemeenschappen. De vervuiling gebeurde in de periode 1964-1995 door Texaco dat door Chevron is overgenomen. Tot op vandaag weigert Chevron om te betalen. De slachtoffers hebben inmiddels het project tot bij het Internationaal Strafhof van Den Haag gebracht.

Open grenzen, ook voor de schulden

John Watson is CEO van Chevron en heeft een groot persoonlijk belang in het niet oplossen van dit probleem, zo stelde advocaat Julio Prieto vorig jaar in een interview met MO*. Watson was de verantwoordelijke voor de fusie van Chevron met Texaco en wil koste wat het kost de boete ontlopen. Chevron heeft daarom ook al zijn bezittingen uit Ecuador weggehaald, zodat die alvast niet in beslag kunnen genomen worden.

Maar omdat multinationals internationaal werken, gaan ook de advocaten van de slachtoffers internationaal. Chevron heeft nog installaties in Brazilië, Argentinië en Canada die voor 100 procent hun eigendom zijn en die worden nu door de advocaten opgeëist om het verschuldigde bedrag te vereffenen.

Het goede nieuws nu is dat Canada onlangs de zaak ontvankelijk verklaard heeft. Dat betekent dat de aanklacht tegen Chevron ook daar kan gevoerd worden.

© Grrrowd

Pablo Fajardo, een van de advocaten die de 30.000 slachtoffers van Chevron vertegenwoordigt

De bezittingen van Chevron in Canada worden op 13,7 miljard euro geschat. Canada is de vijfde grootste energieproducent in de wereld en Chevron boekt daar jaarlijks een winst van om en bij de 2,7 miljard euro. Als Chevron ook in Canada veroordeeld wordt voor deze Ecuador-case, dan zal het bedrijf zijn bezittingen daar niet kunnen weghalen om de boete te ontlopen.

Het is nog afwachten of de zaak ook in Brazilië en Argentinië ontvankelijk verklaard wordt.

Straffeloos vervuilen kan niet meer

Leida Rijnhout, Directeur Global Policies and Sustainability bij het Europese Milieu Bureau (EEB),  de grootste milieufederatie van Europa met meer dan honderdvijftig aangesloten organisaties, stelt: ‘Het onrecht is in Ecuador, maar als het recht daar zegeviert zal dat wereldwijde implicaties hebben. Als overheden en bedrijven niet het fundamentele recht op een schone en gezonde omgeving kunnen beschermen, dan rest lokale gemeenschappen niets anders dan gerechtigheid af te dwingen via de rechter. Dat is een dure oefening waardoor steun van andere burgers nodig is.’

Grrrowd mobiliseert de wereldwijde crowdfunding om multinationals aansprakelijk te stellen wanneer ze winst maken door de onherstelbare vernieling van onvervangbare ecosystemen en ernstige schade toebrengen aan de gezondheid van mensen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.