Smartphones opladen met geluid

Smartphones opladen met de menselijke stem is geen science fiction meer. Onderzoekers van de Queen Mary University in Londen en Nokia hebben met succes een prototype ontwikkeld.

  • © Marjan Lazarevski 'Geluid kan gebruikt worden om smartphones op te laden.' © Marjan Lazarevski

Trillingen worden omgezet in elektriciteit

Enkele jaren geleden al toonden Koreaanse onderzoekers aan dat geluid gebruikt kan worden om smartphones op te laden. Dat kon via een piëzo-elektrisch effect, waarbij trillingen omgezet worden in elektriciteit. Maar de onderzoekers slaagden er niet in om genoeg op te wekken om een telefoon ook echt op te laden.

Dat is onderzoekers van Nokia en de Queen Mary University of London (QMUL) nu wel gelukt. Ze slaagden erin een apparaat ter grootte van een smartphone te ontwikkelen, dat voldoende stroom genereert om de batterij op te laden.

Zinkoxide

Net als het Koreaanse team gebruikten ze een dunne laag zinkoxide, die elektrische stroom opwekt als het materiaal onder mechanische spanning komt. Dat gebeurt als trillingen het fijne vlies doen trillen, en dan kan met de menselijke stem, maar ook door achtergrondgeluid.

Bovendien konden ze ook het productieproces aanzienlijk goedkoper maken. Ze ontwikkelden een proces om de laag met een spray aan te brengen op een plastic vel, dat vervolgens tot 90 graden verwarmd wordt. Bovendien slaagden ze erin om de traditionele gouden contactpunten te vervangen door eenvoudig aluminium, wat de kosten nog meer drukt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.