Sms waarschuwt Indiase vissers voor noodweer

In Zuid-India wordt nieuwe communicatietechnologie ingezet om arme vissersgemeenschappen te waarschuwen voor noodweer. “Ondanks een kustlijn van 7500 km heeft India geen gedetailleerde weerberichten voor vissers, noch op radio, tv of in de pers”, zegt een weerman.

cincoutprabu (CC BY-SA.0)

In het district Kollam van de deelstaat Kerala betekenen betrouwbare oceaanvoorspellingen een wereld van verschil voor de vissers, die als groep extreem kwetsbaar zijn voor natuurrampen.

Een vissersgezin verdient hier gemiddeld 260 euro per maand, waarvan het merendeel naar brandstof, de afbetaling van bootleningen en interesten gaat. Sparen zit er dus niet in.

Toch slaat het noodlot geregeld toe. In juli raakten nog zeshonderd vissers op veertig boten vermist tijdens een orkaan voor de kust van Calcutta. Slechts zestien van hen konden gered worden. Het is duidelijk dat de meest kwetsbare gemeenschappen nood hebben aan betere communicatietechnologie.

Hulp van oceanografen

Het Indian National Center for Ocean Information Services (INCOIS) krijgt telemetrische gegevens binnen via satelliet en plaatst de informatie nu op zijn server. Die wordt vervolgens verspreid in de vorm van waarschuwingen door ngo’s als de MS Swaminathan Research Foundation (MSSRF) en Radio Monsoon.

“Oceanografen van INCOIS interpreteren de data over oceaanwinden, temperatuur, saliniteit, oceaanstromingen, zeespiegel en golfpatronen, om na te gaan hoe deze factoren impact hebben op kwetsbare gemeenschappen”, verklaart INCOIS-directeur Satheesh Shenoi.

“Dat kan in de vorm van weerberichten, indicaties voor interessante visgebieden of vroege waarschuwingen voor tsunami’s. We leveren dit soort informatie geregeld aan vissers, de mariene industrie, de kustbevolking en agentschappen die instaan voor het beheer van natuurrampen”, voegt hij eraan toe.

Via sms

Dit nieuwe systeem gaat hand in hand met initiatieven voor een betere informatieverspreiding. “Hoewel we een kustlijn hebben van 7500 kilometer en een vissersbevolking van 3,57 miljoen, gespreid over drieduizend vissersdorpen, heeft India geen gedetailleerde weerberichten voor vissers — noch op radio, tv of in de pers”, legt John Thekkayyam, weerman bij Radio Monsoon, uit.

Radio Monsoon is een van de eerste multimedia-initiatieven die de veiligheid van de vissers wil garanderen. Met luidsprekers brengen ze oceaanvoorspellingen letterlijk naar de vissersdorpen, waar ze ook feedback van de vissers vragen om de informatie in de toekomst nog betrouwbaarder te maken. De berichten worden online gezet en via sms verspreid.

Volgens S. Velvizhi, verantwoordelijk voor informatie en communicatie bij MSSRF, worden de waarschuwingen van INCOIS verspreid via sms en gesproken boodschappen naar gsm’s met behulp van een app die Fisher Friend Mobile Application heet.

“We zenden ook op enkele plaatsen via FM-radio uit, we hebben een hulplijn voor vissers en een geluidsinstallatie” voegt Velvizhi eraan toe.

Alcoholisme neemt af

De informatiediensten van MSSRF bevatten naast weersvoorspellingen ook advies voor vissersvrouwen, informatie over microkredieten, gezondheidstips en noem maar op Ze hameren ook op het belang van onderwijs voor de kinderen in vissersgemeenschappen.

Dat is belangrijk aan de kusten van Nagapattinam en Cuddalore in de deelstaat Tamil Nadu, die zwaar geteisterd zijn door tsunami’s. De vissersbevolking is er getraumatiseerd door angst, afnemende visvangst, stijgende interesten, bedreigingen voor de voedselvoorziening en het verlies van vismateriaal.

De 55-jarige Pichakanna in MGR Thittu, die de tsunami van 2004 overleefde, getuigt: “Dankzij de tussenkomst van MSSRF voor een gemeenschapsradio leren we nieuwe vaardigheden om in ons levensonderhoud te voorzien, zoals vissen. Voor de tsunami waren we jager-verzamelaars of dagarbeiders in de landbouw.”

“Onze kinderen gaan naar school nu, we zijn ons beter bewust van gezondheid en hygiëne, en het alcoholisme is afgenomen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.