'Sociale bescherming voor iedereen'

Dinsdag 3 maart lanceerden twintig organisaties, waaronder vakbonden, mutualiteiten en ngo’s, de campagne ‘sociale bescherming voor iedereen’. De unieke coalitie wil de gebrekkige sociale bescherming in de wereld aankaarten én verbeteren.

  • © Tineke D'haese/Oxfam Sociale zekerheid moet bescherming bieden op acht domeinen, zegt de coalitie. © Tineke D'haese/Oxfam

Twee jaar lang zullen twintig organisaties samen actie voeren om het Belgische publiek en bestuur te overtuigen om wereldwijde sociale bescherming te ondersteunen.

‘Iedereen heeft recht op een gezondheidsuitkering, een leefbaar inkomen en een waardige uitkering als het tegenzit’

‘Iedereen heeft recht op een gezondheidsuitkering, een leefbaar inkomen en een waardige uitkering als het tegenzit’, klinkt het bij 11.11.11, dat de campagne coördineert.

Sociale zekerheid moet bescherming bieden op acht domeinen, zegt de coalitie: medische zorgen, ziekte-uitkeringen, werkloosheidsuitkeringen, pensioenen, uitkeringen bij arbeidsongeval, familiale uitkeringen (bv. kindergeld), moederschapsuitkeringen en invaliditeitsuitkeringen. Op die manier kunnen mannen en vrouwen verzekerd en bijgestaan worden tijdens verschillende stadia in hun leven.

Naar aanleiding van de nieuwe campagne zetten we enkele gegevens over de wereldwijde sociale bescherming op een rijtje:

  1. 73 procent van de totale wereldbevolking, dat zijn 5 miljard mensen, heeft onvoldoende sociale bescherming. Dit betekent dat wanneer zij zonder werk vallen, hun leven vaak een dramatische wending neemt.
     
  2. Zonder systeem om op terug te vallen, belanden jaarlijks 100 miljoen mensen in armoede.
     
  3. Wereldwijd heeft slechts 28 procent recht op een werkloosheidsuitkering. In Azië is dit 17 procent, in Afrika 8 procent. Ter vergelijking: in Europa heeft 80 procent recht op een werkloosheidsuitkering bij ontslag.
     
  4. Slechts de helft van alle mensen boven de pensioenleeftijd krijgt ook effectief een pensioen. Vaak is dat pensioen niet toereikend, met als gevolg dat veel oude mensen met armoede te maken krijgen.
     
  5. Slechts 87 landen (van de in totaal 192 landen) bieden een invaliditeitsuitkering aan mensen die werkongeschikt zijn door een beperking, en dus zelf niet kunnen bijdragen aan een sociaal systeem.
     
  6. In lage-inkomenslanden valt 90 procent buiten het gezondheidssysteem. Globaal gezien is dat 39 procent. Mensen die wel een ziekteverzekering hebben, genieten dikwijls niet van de gezondheidsvoordelen vanwege hoge medische kosten of gebrekkige medische diensten. Gezondheidszorg is dus vaak beschikbaar noch betaalbaar.
     
  7. 34 procent van de globale arbeidskrachten is verzekerd voor een uitkering bij een arbeidsongeval. Sociale zekerheid moet de werknemer en zijn familie beschermen tegen de financiële consequenties van een ongeval op het werk.
     
  8. 28 procent van alle vrouwen wordt beschermd door een moederschapsuitkering dat een zeker inkomen tijdens de laatste weken van de zwangerschap en na de geboorte van het kind voorziet.
     
  9. Sociale bescherming voor iedereen is betaalbaar, zelfs voor lage-inkomenslanden. 6 procent van het globale bnp volstaat om iedereen te bereiken die geen toegang heeft tot sociale bescherming. Afhankelijk van het land is tussen de 4 procent en 10 procent van het nationale bnp nodig om sociale bescherming voor iedereen uit te bouwen.
     
  10. Wereldwijd wordt er 2,3 procent van het bnp gereserveerd om uit te geven aan de sociale bescherming van mannen en vrouwen. In Afrika is dat 0,5 procent, in West-Europa 6 procent.
     
  11. Ook in België leven nog 1,5 miljoen mensen in armoede. De sociale bescherming moet dus ook op Belgisch niveau verder versterkt worden.
     

(Bron: Word Social Protection Report 2014/15, van de Internationale Arbeidersorganisatie)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.