Sociale cohesie helpt tegen angst voor klimaatverandering

Een Amerikaans rapport stelt dat de impact van de klimaatverandering zich niet alleen beperkt tot het milieu en de gezondheid van de mens maar ook ons gevoel van welzijn negatief beïnvloedt. Sterke sociale netwerken helpen om stress en angst te beheersen.

  • CC Lionel Fernandez Roca CC Lionel Fernandez Roca

Een rapport van de American Psychological Association en ecoAmerica spreekt over significant negatieve effecten op de gezondheid en het welzijn van de mens. Die zijn te wijten aan de verhoogde frequentie en de aard van aan het klimaat gerelateerde rampen, en de verandering van de weerpatronen.

De effecten zullen merkbaar zijn op het vlak van stressverhoging, de toename van angstgevoelens, depressie en het verlies van een identiteitsgevoel met de gemeenschap, dit vooral te wijten aan de gevoelens van eenzaamheid en verlies omdat gemeenschappen te maken zullen krijgen met noodzakelijke verhuizingen.

“Het is frappant hoe deze effecten ons  dagelijkse leven gaan beheersen”, zegt Norman B. Anderson van de American Psychological Association. “Meestal zien we enkel de trauma’s op het moment van een natuurramp. Maar ook lang na de ramp blijkt er een toename van stress en angst.

Maatregelen

Het rapport voorziet in een aantal maatregelen die individuen en overheden kunnen nemen om de negatieve psychologische effecten te beperken.

Zo blijkt dat een slechte infrastructuur de negatieve psychologische effecten verergert. Anderzijds wordt het enorme belang onderstreept van een sterke sociale cohesie.

Het rapport schetst onder meer aanbevelingen voor stedenbouwkundigen en gezondheidswerkers om te investeren in de verhoogde samenhang tussen mensen, gemeenschappen en sociale netwerken, zoals bijvoorbeeld buurtwerkingen. Deze groepen zullen namelijk een belangrijke steun blijken voor, tijdens en na milieurampen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.