Sociale programma’s Brazilië boeken resultaten

Brazilië is één van de landen waar de menselijke ontwikkelingsindex (HDI) de voorbije dertig jaar het sterkst steeg. Dat blijkt uit het nieuwe Human Development Report van de Verenigde Naties. De sociale programma’s van de laatste jaren boekten opmerkelijke resultaten.

  • © Agência Brasil / EBC De favela Morro de Vidigal in Rio de Janeiro. © Agência Brasil / EBC

Op 24 juli publiceerde het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) haar nieuwe rapport over menselijke ontwikkeling. Brazilië staat op de 79ste plaats in een lijst van 167 landen. De menselijke ontwikkelingsindex meet de levensduur, de levensstandaard en het onderwijsniveau op een schaal van 0 tot 1 (een hoger cijfer betekent een hogere graad van menselijke ontwikkeling). Binnen Latijns-Amerika moet Brazilië wel andere landen laten voorgaan.

Andréa Bolzon, coördinator van de Menselijke Ontwikkelingsatlas in Brazilië, zegt dat het land er sterk op vooruit is gegaan de laatste decennia. De atlas levert de landelijke data van Brazilië aan het VN-rapport. “Maatregelen zoals het verhogen van het minimumloon, het verminderen van raciale ongelijkheid, het promoten van werk en sociale programma’s hebben voor grote verbetering gezorgd”, legt Bolzon uit. Jorge Chediek, vertegenwoordiger van UNDP in Brazilië, bevestigde tijdens de presentatie van de gegevens in Brazilië dat het land op de goede weg is.

In 2013 was de gemiddelde levensverwachting in Brazilië 73,9 jaar. Gemiddeld gaan de Brazilianen 7,2 jaar naar school. Het bruto jaarlijkse inkomen per persoon bedraagt gemiddeld zo’n 10.600 euro. Ten opzichte van 1980 steeg de HDI van Brazilië met 36,4 procent.

Toch blijft het een heel ongelijk land, onderstreept Bolzon. “Er moet geïnvesteerd worden in kwalitatieve publieke systemen, vooral gezondheidszorg en onderwijs, want die hebben een effect op alle andere indicatoren.”

Bolsa Familia

Eén van de sociale programma’s die het meest succesvol waren de voorbije jaren is Bolsa Familia, een project voor inkomensoverdrachten dat opgestart werd door de vorige Braziliaanse president Lula (2003-2010), en voortgezet wordt door de huidige president Dilma Rousseff.

In 2013 vierde het belangrijkste sociale programma van het land zijn tiende verjaardag. Meer dan 13 miljoen families, samen goed voor zo’n 50 miljoen mensen (op een totale bevolking van 200 miljoen), werden op de manier uit de (extreme) armoede gehaald.

De Internationale Associatie voor Sociale Zekerheid (ISSA), met zetel in Zwitserland, reikte in oktober een prijs uit aan Bolsa Familia voor haar strijd tegen armoede en steun aan de rechten van de meest kwetsbare Brazilianen. Volgens ISSA gaat het om de grootste inkomensoverdracht ter wereld, met een kost van slechts 0,5 procent van het bruto nationaal product. Het budget van Bolsa Familia bedroeg 7,9 miljard euro in 2013.

Volgens officiële gegevens leven nog steeds 21,1 miljoen Brazilianen in armoede.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.