Spaanse schoolkeukens tijdens vakantie open voor armste kinderen

In Spanje leven nu al 2 miljoen kinderen en jongeren onder de armoedegrens, zegt Unicef in een pas gepubliceerde studie. Schoolkeukens blijven daarom de hele zomer open.

  • USDAgov (CC BY 2.0) In de VS bestaat het Summer Food Service Program al sinds 1946 USDAgov (CC BY 2.0)

Het is vakantie maar in de lagere school Manuel Altolaguirre, in een van de armste wijken van het Zuid-Spaanse Málaga, draait de keuken op volle toeren. Hier wordt gekookt voor meer dan honderd kinderen. Thuis krijgen ze onvoldoende te eten.

“De keuken is voortdurend open, zomer en winter”, zegt schooldirecteur Miguel Ángel Muñoz. “Er zijn gezinnen bij in zeer hoge nood.”

Ondervoeding

Verscheidene rapporten wijzen op de benarde economische situatie van veel Spaanse gezinnen. Daardoor komt bij kinderen steeds meer ondervoeding voor. Tweehonderdduizend Spaanse kinderen krijgen niet elke dag vlees of vis op het bord, zegt organisatie Educo.

Ruim een kwart van de minderjarigen, 2,3 miljoen kinderen en jongeren, leeft onder de armoedegrens, zegt Unicef in een pas gepubliceerde studie. Het aantal gezinnen met kinderen waarvan geen enkele volwassene werk heeft, is sinds 2007 bijna verdrievoudigd, van 325.000 naar 943.000.

Een kwart van de Spanjaarden zit zonder werk. Van wie wel werk heeft, verdient een aanzienlijk deel te weinig om hypotheek, water en elektriciteit en eten voor de kinderen te betalen.

Maaltijden uitgebreid

“Mijn moeder verkoopt loterijbiljetten, mijn vader zit thuis”, zegt de achtjarige Rafa, een van de kinderen in de eetzaal van de school in Málaga. Naast hem zit Yeray, elf jaar. Hij komt elk jaar naar de zomerschool, terwijl zijn vader “koffers draagt op de luchthaven”.

Sinds vorig jaar heeft de regioregering van Andalusië de subsidiëring van de schoolmaaltijden uitgebreid naar de zomervakantie. De meest kwetsbare kinderen krijgen er gratis drie maaltijden per dag. Tussendoor organiseren sociale organisaties spel- en educatieve activiteiten voor hen.

De meest kwetsbare kinderen komen vooral uit zigeuner- en migrantengezinnen. Er zitten veel Roemeense kinderen bij.

Meeste kinderarmoede

Spanje is na Roemenië het land met de meeste kinderarmoede in de Europese Unie, zegt de katholieke organisatie Caritas Europa.

“Het is de kroniek van een aangekondigde verarming”, zegt econoom Juan Torres López. “De harde besparingspolitiek heeft de sociale diensten en collectieve basisgoederen ontmanteld. Daardoor is Spanje het land met de grootste ongelijkheid van Europa geworden.”

De besparingen van de rechtse regering van Mariano Rajoy zijn “onrechtvaardig en inefficiënt”. Het zijn vooral de banken die ervan geprofiteerd hebben, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.