Sri Lanka krijgt uitstel voor mensenrechtenrapport

De VN-Mensenrechtenraad heeft op verzoek van de nieuwe regering van Sri Lanka de publicatie van een rapport over mensenrechtenschendingen door het Sri Lankaanse leger en Tamil-separatisten uitgesteld.

  • QZ10 (cc by-sa 3.0) Een peleton van de Tail Tijgers ten noorden van Killinochini in 2004. QZ10 (cc by-sa 3.0)

Het rapport richt zich op periode voor 2009, toen het land in de greep was van een verwoestende oorlog. Het verzoek aan de Mensenrechtenraad in Genève kwam via de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra’ad Al Hussein. Hij zegde toe het rapport, dat aanvankelijk in maart zou verschijnen, nu uiterlijk in september te publiceren. Zeid noemde dat gisteren (maandag) ‘een moeilijke beslissing.’ Uitstel kan volgens hem echter nieuwe, voor het rapport belangrijke informatie opleveren.

Richard Bennett, directeur Azië-Pacific bij mensenrechtenorganisatie Amnesty International, zegt in een reactie dat het uitstel er niet toe moet leiden dat daders van oorlogsmisdaden ongestraft wegkomen. Overlevenden van marteling, inclusief seksueel misbruik, en mensen die familieleden kwijtraakten, wachten volgens hem al lange tijd op dit rapport.

Oorlogstribunaal

De regering van president Mahinda Rajapaksa, die vorige maand na de nationale verkiezingen werd onttroond, weigerde mee te werken aan het rapport. De nieuwe regering van Maithripala Sirisena zou echter aangekondigd hebben een “binnenlands mechanisme” te willen opzetten om oorlogsmisdaden te onderzoeken en de komst een internationaal oorlogstribunaal te voorkomen.

Zeid verklaarde gisteren dat de nieuwe regering duidelijk heeft laten merken dat zij bereid is samen te werken ‘in een heel aantal belangrijke mensenrechtenkwesties.’ Hij zei ook dat de experts die door zijn voorganger Navi Pillay benoemd zijn om te adviseren bij het onderzoek, verwachten dat éénmalig uitstel de beste optie is om de nieuwe regering de ruimte te geven die bereidheid om te zetten in daden.

Brad Adams, Azië-directeur bij Human Rights Watch, zei in een reactie blij te zijn met de verklaring van Zeid. ‘Het is duidelijk dat deze benadering de nieuwe regering niet de kans geeft te zeggen dat ze niet genoeg tijd gehad heeft om serieus werk te maken van gerechtigheid. In september zullen we het resultaat van die inspanningen kunnen beoordelen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.