Taks op olie voor zonnepanelen in Ghana

De Ghanese president John Dramani Mahama heeft plannen aangekondigd om een hogere taks te heffen op olieproducten. Daarmee wil de Ghanese regering op termijn op 200.000 daken zonnepanelen installeren.

  • Stig Nygaard (CC BY 2.0) Een hut in Ghana die de bewoners van energie voorziet door middel van een zonnepaneel. Stig Nygaard (CC BY 2.0)

Ghana wil inzetten op alle hernieuwbare energiebronnen.

Mahama wil de huidige taks op olieproducten verdubbelen van 1 naar 2 dollarcent per liter. Ook op elektriciteitsconsumptie komt een tax van 0,02 dollar per kilowattuur.

Met dat geld moet een fonds gevoed worden dat kleine ondernemers de kans geeft om bedrijfjes op te starten die zonnepanelen installeren. De regering schat dat het fonds groot genoeg zou worden om tweehonderdduizend daken van zonnepanelen te voorzien, goed voor een besparing van 200 megawatt per dag.

Ghana wil inzetten op alle hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, wind en waterkracht, maar vooral van zonnepanelen wordt veel verwacht, omdat het een goedkope en betrouwbare bron van stroom is die vooral door veel kleinschalige projecten een omwenteling kan betekenen in de energievoorziening.

Maatregelen

De Ghanese overheid plant ook nog andere initiatieven om het gebruik van zonne-energie te promoten. Zo zal de Ghanese Commissie voor Energie het parlement vragen om een belastingvermindering op hernieuwbare energie, en er wordt ook gedacht aan goedkope leningen.

Ook de vraagzijde wordt aangepakt. Zo is er een programma begonnen om oude ijskasten te vervangen door efficiëntere modellen. ‘In Ghana gebruikt de gemiddelde ijskast meer dan 1200 kilowattuur per jaar’, zegt de president. ‘Als je weet dat een derde van de gezinnen minstens twee ijskasten heeft, dan weet je dat een hoop energie bespaard kan worden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.