"Tanzania moet meer doen tegen kindhuwelijken"

Tanzaniaanse meisjes die op minderjarige leeftijd huwen, lopen het risico dat ze ten prooi vallen aan mishandeling en geen onderwijs meer kunnen volgen. Dat besluit Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat gisteren uitkwam.

  • CC DFID - UK Department for International Development Human Rights Watch klaagt kindhuwelijken aan in Tanzania. CC DFID - UK Department for International Development

Ondanks een daling van de huwelijken onder minderjarigen, trouwen nog steeds 4 op 10 meisjes voor ze achttien zijn, blijkt uit cijfers van de Tanzaniaanse overheid. Human Rights Watch roept op om een wettelijke minimumleeftijd op het huwelijk in te stellen als een eerste stap in de verbetering van de levensomstandigheden van meisjes en vrouwen in het Oost-Afrikaanse land.

Oorzaken

Op dit moment zitten er nog veel mazen in de Tanzaniaanse wet, zegt HRW. Zo laat de Grondwet van 1971 toe dat meisjes al op 15 jaar kunnen trouwen met toestemming van hun ouders. Met toestemming van een rechter kunnen jongens en meisjes zelfs op 14-jarige leeftijd trouwen. Het nieuwe Grondwetsontwerp dat momenteel door de overheid wordt bestudeerd, bevat geen verbeteringen op dit vlak, stelt HRW-onderzoekster Brenda Akia, de auteur van het rapport.

Volgens de studie, die onder andere gebaseerd is op gesprekken met 135 meisjes en verschillende ambtenaren, blijken er uiteenlopende redenen te zijn waarom meisjes op minderjarige leeftijd trouwen. Zo zijn er families die hun dochters uithuwelijken voor een royale bruidsschat, terwijl andere ouders dan weer weinig oog hebben voor de scholing van hun kinderen of hun dochters snel willen laten trouwen vanwege een ongewenste zwangerschap. Tenslotte zijn er ook veel meisjes die het huwelijk als een oplossing zien voor armoede, familiaal geweld of kinderarbeid.

Zowel discriminatie als een gebrekkige wetgeving en een ontoereikende onderwijspolitiek zorgen ervoor dat kinderhuwelijken gemakkelijker kunnen plaatsvinden, zegt HRW. Zo hebben veel Tanzaniaanse scholen een verplichte zwangerschapstest ingevoerd, die volgens de overheid is ingevoerd “ter bescherming van de zedelijkheid van de meisjes”. De overheid laat ook oogluikend toe dat meisjes die trouwen of zwanger zijn van school worden gestuurd. “Deze maatregelen schenden de rechten van Tanzaniaanse meisjes. De overheid kan er beter voor zorgen dat getrouwde en zwangere meisjes les kunnen blijven volgen”, zegt HRW-onderzoekster Akia.

Gevolgen

Volgens het HRW-rapport krijgen meisjes die op minderjarige leeftijd huwen onvoldoende toegang tot onderwijs en worden ze sneller blootgesteld aan intrafamiliaal geweld en vrouwenbesnijdenis. Meisjes die weigeren om te trouwen of zich verzetten, riskeren verbale en fysieke aanvallen van hun toekomstige schoonfamilie.

Veel getrouwde meisjes die werden geïnterviewd voor het rapport, getuigen dat hun echtgenoten hen hebben verlaten en de zorg voor de kinderen aan hen overlaten. In sommige gevallen worden ze daarna fysiek mishandeld door hun schoonfamilie. Uit deze getuigenissen blijkt volgens HRW duidelijk dat kinderhuwelijken verregaande negatieve gevolgen hebben. “De Tanzaniaanse overheid moet onmiddellijk stappen ondernemen om kinderhuwelijken en gedwongen seks binnen het huwelijk te verbieden. Ze zou ook psychologische en financiële steun moeten geven aan meisjes die deze praktijken moeten ondergaan.”, besluit onderzoekster Brenda Akia.

Video Human Rights Watch

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.