Terroristen dreigen West-Afrika en Sahel te destabiliseren

Landen in West-Afrika en de Sahel moeten hun veiligheidsdiensten versterken om terroristische dreiging door groepen als Boko Haram tegen te gaan. Dat zegt het hoofd van de VN-operaties in de regio.

  • European Commission DG ECHO (CC BY-NC-ND 2.0)  Nigeriaanse kinderen op de vlucht voor terreurbeweging Boko Haram. European Commission DG ECHO (CC BY-NC-ND 2.0)

Militante bewegingen in Noord-Mali en het noordoosten van Nigeria dreigen West-Afrika en de Sahel, en ook de regio bij het Tsjaadmeer, te destabiliseren. Mohamed Ibn Chambas, hoofd van het VN-Bureau voor West-Afrika en de Sahel (Unowas), verklaarde gisteren (maandag) tegenover de VN-Veiligheidsraad dat een klimaat is gegroeid waarin extremistische bewegingen floreren.

Boko Haram

In de Sahel zijn 4,5 miljoen mensen ontheemd. Zo’n 6 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig, zei Chambas. Miljoenen mensen kunnen hun land niet bewerken en miljoenen kinderen krijgen niet het onderwijs dat nodig is om hen een betere toekomst te bieden.

Boko Haram verandert zijn tactieken telkens en wist in juni twee keer de stad Bosso in Niger te veroveren. Terroristen sloegen dit jaar ook elders in West-Afrika toe, zoals in Ouagadougou, Burkina Faso en Grand Bassam in Ivoorkust.

Smokkelaars, criminelen en hun handlangers maken van de wetteloosheid en onrust gebruik om hun netwerken uit te breiden.

Onschuldige burgers

Chambas pleitte in het bijzonder voor het uitbreiden van de inlichtingendiensten en het stimuleren van democratisch bestuur ter preventie van terrorisme. Ook moet tegemoet gekomen worden aan de noden van onschuldige burgers. ‘Het is zeer zorgwekkend dat slechts 11 procent van het door de VN gevraagde bedrag van 1,98 miljard dollar in 2016 daadwerkelijk is ontvangen’, zei hij.

De regio wordt steeds sterker bedreigd door gewelddadig extremisme en radicalisering, benadrukte Chambas. Om die reden organiseert Unowas op 27 en 28 juni een conferentie in Senegal (Dakar). Ook wordt een regionale taskforce opgetuigd, die zich gaat bezighouden met preventie van terrorisme en ondersteunen van het werk van de VN in de regio.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.