Tibetaans verzet verplaatst zich naar platteland

Het Tibetaanse verzet tegen de Chinese overheersing verplaatst zich van de steden naar het platteland. Dat besluit Human Rights Watch na een onderzoek van tientallen aanhoudingen.

  • SFT HQ (CC by 2.0) China viseert nu ook andere bevolkingsgroepen. Jarenlang pakte ze hoofdzakelijk boeddhistische monniken en nonnen op zoals op deze foto uit 2008 SFT HQ (CC by 2.0)

Human Rights Watch (HRW) ziet dat de Chinese autoriteiten hun pijlen steeds meer richten op Tibetaanse dissidenten in gebieden die ze voordien ongemoeid lieten. Vooral het platteland krijgt daarbij meer aandacht.

Human Rights Watch komt tot die conclusie na onderzoek van 479 aanhoudingen en/of processen van 2013 tot 2015. Het gaat om zaken die te maken hebben met politieke uitlatingen en kritiek op het regeringsbeleid, zogeheten politieke inbreuken.

Van steden naar dorpen

Van 2008 tot 2012 concentreerde het protest zich in het Tibetaanse deel van de provincie Sichuan. Sinds 2013 verplaatst het zich naar de Tibetaanse Autonome Regio, het gebied dat tot 1950 door de Dalai Lama werd bestuurd. Voor 2013 waren protest en repressie vooral in steden te zien, sinds 2013 is het ook rumoerig in kleine steden en dorpen.

‘Het suggereert dat de dissidentie is toegenomen in Tibetaanse plattelandsgebieden, waar bijna 80 procent van de Tibetanen woont’, zegt Human Rghts Watch.

Sinds 2011 zijn naar schatting 21.000 Chinese ambtenaren naar de dorpen en kloosters in Tibetaanse Autonome Regio gestuurd om er de controle te verscherpen en de Chinese propaganda aan te zwengelen.

Niet alleen monniken en nonnen

China viseert nu ook andere bevolkingsgroepen. Jarenlang pakte ze hoofdzakelijk boeddhistische monniken en nonnen op. Maar de laatste tijd belanden ook lokale leiders, milieuactivisten, inwoners die bij sociale en culturele activiteiten betrokken zijn, schrijvers en zangers in de cel. Die groepen werden vroeger meestal ongemoeid gelaten.

In ruim een derde van de onderzochte gevallen (153) werden de arrestanten voor de rechter gebracht en veroordeeld. Ze kregen gemiddeld 5,7 jaar cel.

Zelfverbrandingen

In 166 gevallen volgden de aanhoudingen of processen op straatprotest. Andere vaak voorkomende “inbreuken” waren de verspreiding van beelden en informatie (71) en het helpen bij of steunen van zelfverbrandingen (60).

De cijfers die HRW gebruikt, komen van de Chinese overheid, buitenlandse media en ballingenorganisaties.

Doordat de informatie uit Tibet beperkt is, weet HRW niet hoe representatief de cijfers zijn, maar ze wijzen wel op een veranderend patroon in protesten en repressie, zegt de organisatie.

De organisatie vermoedt dat het werkelijke aantal aanhoudingen en vervolgingen hoger ligt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.