Toestand in Gaza verslechtert 'verder en sneller'

Tien jaar na de inname van de Gazastrook door Hamas, verslechteren de leefomstandigheden van de 2 miljoen mensen in de Palestijnse enclave ‘verder en sneller’ dan voorspeld was in 2012, zeggen de Verenigde Naties in een nieuw rapport.

Foto: Kashfi Halford (CC BY-NC 2.0)

Kinderen in het Gaza City Beach vluchtelingenkamp. De leefbaarheid in de Gazastrook gaat zienderogen achteruit volgens een nieuw VN-rapport.

‘Gaza gaat steeds verder achteruit’, zei Robert Piper, VN-coördinator voor Humanitaire Hulp en Ontwikkelingsactiviteiten, gisteren bij de presentatie van het rapport Gaza – 10 Years Later.

In een ruzie tussen Palestijnse groepen nam Hamas in 2007 de Gazastrook over. Israël probeert Hamas te isoleren door de bewegingsvrijheid van mensen die de Gazastrook in en uit willen, te beperken. Ook het transport van goederen wordt gehinderd. Gaza is bestuurlijk gescheiden van de Westelijke Jordaanoever.

Gewone Palestijnen zitten volgens de onderzoeker ‘gevangen in een trieste realiteit’ en hun dagelijks leven ‘raakt steeds verder ontwricht.’

Voor het nieuwe rapport werd gekeken naar enkele belangrijke indicatoren uit 2012, op grond waarvan voorspeld werd dat Gaza ‘onleefbaar’ zou worden in 2020, als de trends niet gekeerd zouden worden. De conclusie van die review is dat het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking is afgenomen en dat de gezondheidszorg blijft verslechteren in Gaza. Gewone Palestijnen zitten volgens de onderzoeker ‘gevangen in een trieste realiteit’ en hun dagelijks leven ‘raakt steeds verder ontwricht.’

Investeringen

De onderzoekers roepen Israël, de Palestijnse Autoriteit, Hamas en de internationale gemeenschap op actie te ondernemen. Ze pleiten voor investeringen in duurzame ontwikkeling, het nieuw leven in blazen van productieve sectoren, grotere bewegingsvrijheid voor mensen en goederen en respect voor de mensenrechten en het internationaal recht.

‘Het alternatief is dat Gaza steeds verder geïsoleerd raakt en steeds wanhopiger wordt’, waarschuwt Piper. ‘De dreiging van een nieuwe, verwoestende escalatie zal toenemen en de vooruitzichten op verzoening tussen de Palestijnen zal afnemen. En daarmee ook de vooruitzichten op vrede tussen Israël en Palestina.’

Materialen die nodig zijn om de economie, infrastructuur en basisdiensten in Gaza op te bouwen na het conflict van 2014, zijn er nauwelijks. Ook is de elektriciteitsvoorziening beperkt.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Likoed Nederland

“Israël probeert Hamas te isoleren door de bewegingsvrijheid van mensen die de Gazastrook in en uit willen, te beperken. Israël probeert Hamas te isoleren door de bewegingsvrijheid van mensen die de Gazastrook in en uit willen, te beperken.”

 

Dat is totaal onwaar.

De internationale afspraak is dat het personenverkeer in principe via de grens met Egypte verloopt.

Er zijn een paar uitzonderingen, zoals mensen die in Israel een medische behandeling willen. Ook daarop heeft Israel geen beperking op gezet.

De beperkingen in het personenverkeer komen dus volledig op het conto van Egypte. Egypte doet dat vanwege de banden van het Hamas regime in Gaza met terroristengroeperingen in de Egyptische Sinai.

LEES OOK

Lisa Goldman (CC BY-NC 2.0)
Hagai El-Ad is algemeen directeur van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. De Israëlische jood is begaan met de veiligheid en de stabiliteit van zijn land.
Bron: Flickr (CC BY-ND 2.0)
Terwijl de Israëlische bezetting deze week vijftig jaar wordt, zoekt de Palestijnse vluchtelingengemeenschap al bijna zeventig jaar een onderkomen.
Andrew E. Larsen (CC BY-ND 2.0)
Eén op de vijf inwoners van Israël is Arabisch, of Palestijns.
© Willem De Maeseneer
In het najaar van 2016 staken Belgische en Palestijnse studenten de koppen bij elkaar om de publieke ruimte van Nablus en Ramallah leefbaarder te maken.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.