Tropische stormen maken ‘slechts’ zesduizend slachtoffers

Natuurrampen in Azië en de landen rond de Grote Oceaan, hebben vorig jaar aan zesduizend mensen het leven gekost. De totale schade wordt geschat op 60 miljard dollar. Dat is een verbetering tegenover 2013.

Trocaire / (cc by.0)

De ravage na de doortocht van tyfoon Haiyan in 2013. De 6050 mensen die de rampen van 2014 niet overleefden waren een veel “betere” score dan de 18.744 slachtoffers die de regio kende in 2013.

De Aziatische en Pacifische landen kregen in 2014 in totaal 119 rampen over zich heen: cyclonen, stormen, overstromingen, aardverschuivingen en aardbevingen.

De grootste ramp was de overstroming in India in september die 1281 mensen doodde en schade veroorzaakte ter waarde van 16 miljard dollar. Dat zegt het VN-rapport van de Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Pacific (ESCAP).

Naast de dodelijke slachtoffers werden vorig jaar 80 miljoen mensen getroffen door de rampen en wordt de economische schade voor de regio geraamd op 59,6 miljard dollar.

De 6050 mensen die de rampen niet overleefden waren wel een veel betere score dan de 18.744 slachtoffers die de regio kende in 2013. Toen kregen Azië en de Pacific nog 155 rampen over zich heen en werd de kostprijs geraamd op 63.000 dollar.

Overstromingen het dodelijkst

De grootste doodsoorzaak in 2014 blijken de overstromingen te zijn die in totaal 3559 slachtoffers maakten en voor 26,8 miljard dollar aan schade veroorzaakten.

De auteurs van het rapport raden grensoverschrijdende maatregelen aan om de landen in deze regio beter te wapenen tegen de verandering van het klimaat en het extreme weer.

“Een belangrijke les die we uit de cijfers van 2014 kunnen trekken is dat systemen die rampen vroegtijdig detecteren en aankondigen enorm veel levens kunnen redden”, zegt Shamika Sirimanne van ESCAP. “Maar niet alleen de voorspelling is daarbij belangrijk, ook het vermogen om de meest kwetsbare gemeenschappen waakzaam te maken zodat ze voorbereid zijn op een mogelijke ramp. “

Azië en de Pacifische landen moesten in 2014 afrekenen met 119 rampen, dat is meer dan de helft van de 226 natuurrampen die wereldwijd werden geregistreerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.