Trump brengt bedreigde diersoorten in gevaar

Niemand is nog veilig voor Donald Trump. Nadat de Amerikaanse president de klimaatopwarming aan zijn laars lapt, is het nu de beurt aan de bedreigde diersoorten in de Verenigde Staten.

Keith Williams (CC by-nc-sa 2.0)

Lynx

The Endagered Species Act (ESA) is bedoeld om bedreigde planten, ecosystemen en wilde dieren te beschermen. Het werd in 1973 onder republikeins president Nixon, gestemd. ‘De bedoeling van deze wet was toen niet alleen om de dieren en planten te beschermen. Ze zagen ook een esthetische, educatieve, wetenschappelijke, ecologische en ontspanningswaarde’, zegt het departement van Amerikaanse Binnenlandse Zaken in PRI.

The Endangered Species Act is in gevaar omdat die in de weg staat van handel

Nu is ESA in gevaar omdat het in de weg staat van handel. Veel republikeinen geloven dat ESA te machtig geworden is. Volgens hen staat de wet in de weg van de boor-, houtkap- en mijnindustrie.

Daarnaast klagen veel landeigenaars dat ze niet zelf mogen kiezen wat ze met hun stuk land doen door de tussenkomst van de wet. Boeren vinden het moeilijk om een balans te vinden tussen de agricultuur en het leefgebied van de wilde dieren.

Tegenstanders van ESA klagen bovendien dat de wet de geredde dieren, die dus geen bescherming meer nodig hebben, niet van de lijst afhalen. CNN spreekt dit tegen. Volgens hen heeft de Obama-administratie nog nooit zoveel beschermde dieren van de lijst afgehaald. “In acht jaar tijd heeft de Obama-administratie 29 diersoorten van de lijst gehaald, dat is meer dan al de vorige kabinetten te samen’, zegt Jamie Clark, CEO van Defenders of Wildlife aan CNN.

ESA werkt

De Stellerzeeleeuw, Amerikaanse zeearend, mississippialligator, slechtvalk en vele andere diersoorten zijn al gered door de wet. ‘ESA heeft 99 procent van de opgelijste dieren gered van uitsterving’, zegt Jamie Clark

Dat betekent niet dat de dieren veilig zijn, ze moeten eerst nog voorbij de categorieën: “bedreigd” en “in gevaar” passeren. Zo zijn de grijze wolf, bultrugwalvis en soepschildpad gelabeld als bedreigde diersoort.

Een andere bedreiging voor ESA is de nieuwe aanstelling van Ryan Zinke, minister van Binnenlandse Zaken. De republikein heeft voor zijn aanstelling de Endagered Species Act al meerdere keren bekritiseerd.

Zo staat te lezen in PRI dat de gepensioneerde NAVY SEAL een fervent jager is en al meerdere keren geprobeerd heeft om de wolven, lynxen en fazanten, die alle drie op ESA’s lijst van bedreigde diersoorten staan, eraf te halen. Daarnaast heeft hij ook geprotesteerd tegen pogingen om de zwarte markt voor ivoor op te doeken.

Meer bedreigde dieren

Ook al heeft ESA zo veel succes geboekt, dat betekent niet dat de wet afgebouwd kan worden. Onlangs werd, onder leiding van de Obama-administratie, de hommel voor het eerst herkend als een bedreigde diersoort.

De vroeger alom aanwezige Amerikaanse hommel wordt bedreigd door pathogenen, ziekteverwekkers van biologische oorsprong. De hommel is even belangrijk als de bij in het bestuiven van gewassen. Hun populatie is in de voorbije twintig jaar met 90 procent gedaald.

Trump verklaart oorlog aan het klimaat

Eerder deze week heeft Donald Trump, huidig president van de Verenigde Staten (VS), zijn oog laat vallen op Obama’s klimaatbeleid. Nadat hij er niet in slaagde Obamacare te vervangen, wil hij nu zes maatregelen van het klimaatbeleid schrappen, schorsen of bijstellen.

‘Toch mogen we de boodschap van Trump niet onderschatten. Hij heeft letterlijk een middelvinger opgestoken aan iedereen die om het klimaat geeft.’

Een van die zes maatregelen is het Clean Power Plan. Het regelt de uitstoot van broeikasgassen van energiecentrales die steenkool gebruiken. Tegen 2025 zou de uitstoot van broeikasgassen met 26 tot 28 procent moeten dalen tegenover 2005, wat overeenstemt met de afspraken uit het klimaatakkoord in Parijs.

‘Het zal nog een tijdje duren voordat het Clean Power Plan in werkelijkheid wordt afgeschaft’, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. De president moet eerst goedkeuring krijgen van het Amerikaanse Hof van Beroep. ‘Toch mogen we de boodschap van Trump niet onderschatten. Hij heeft letterlijk een middelvinger opgestoken aan iedereen die om het klimaat geeft.’

Wel proper water en gezonde lucht

Donald Trumps doel is om energie-onafhankelijk te worden. Om dit te kunnen doen heeft hij aan alle Amerikaanse federale agentschappen gevraagd om regels en richtlijnen te vinden die een obstakel kunnen vormen voor een energie-onafhankelijk Amerika. Zo zal er bovendien minder aandacht besteed worden aan de mogelijke impact van klimaatverandering en de sociale gevolgen daarvan.

Het Witte Huis zegt wel dat het klimaat nog altijd een prioriteit is, maar dan enkel op gebied van proper water en schone lucht.

De derde maatregel, die al sinds zijn ontstaan geblokkeerd werd door republikeinse senatoren, verbiedt om nieuwe steenkoolmijnen op federaal grondgebied te openen. Dit decreet wil de Amerikaanse president helemaal afschaffen. Hij hoopt zo terug steenkoolmijnen te kunnen openen die jobs zullen creëren.

Toch is het nog maar de vraag of het heropenen van de mijnen zoveel banen oplevert. Zo raakte bekend dat de steenkoolindustrie maar 70.000 jobs biedt, terwijl de hernieuwbare energiesector iets van een 650.000 jobs zou leveren, enkel al bij biobrandstoffen, wind- en zonne-energiesector.

Steenkool is ouderwets

Wereldwijd neigen we steeds meer naar hernieuwbare energie. ‘Trump kan de tendens niet omkeren, hoogstens vertragen’, zegt Joeri Thijs. Daarom zal het volgens Greenpeace moeilijk zijn voor de president om investeerders te vinden die nieuwe steenkoolmijnen willen openen.

‘De grootste slachtoffers op korte termijn zullen de Amerikanen zelf zijn.’

‘Trump denkt dat we de oorlog hebben verklaard aan steenkool, maar de verandering is vanzelf gebeurd. De grootste slachtoffers op korte termijn zullen daarom de Amerikanen zelf zijn.’ Bovendien zijn het niet de bijkomende wetten en richtlijnen die invloed hebben op de dalende werkgelegenheid, maar de vraag op de markt zelf. ‘Ondere andere de prijs is veel te hoog.’

Als de Verenigde Staten niet mee springen op de trein van hernieuwbare energie, kunnen ze potentieel veel geld investeren in nieuwe technologieën van bedenkelijke waarde. ‘Als de VS inzetten op oude, vervuilende technologieën dan geven ze al dat geld uit aan iets dat waardeloos is’, zegt Peter Wittoeck, diensthoofd van klimaat.be. De toekomst ligt bij propere en duurzame technologieën.

De trend is niet meer te stoppen

Sinds Donald Trump de verkiezingen won, hebben veel landen al gezegd niets te zullen veranderen aan hun klimaatbeleid. ‘De implementatie van het klimaatverdrag van Parijs kan vertraagd worden, maar niet geschrapt’, zegt Lien Vandamme, klimaatexperte van 11.11.11. ‘Al bestaat het risico dat ook andere landen minder moeite zullen doen als de VS haar beloftes niet nakomt.’

‘Rusland en Saoedi-Arabië kunnen hun engagementen misschien in vraag stellen, maar de grote vervuilers zoals India, China, Brazilië en de E.U. hebben in Marrakesh bevestigd dat ze met of zonder de VS hun engagementen zullen verder zetten’, zegt Joeri Thijs. Peter Wittoeck is ook niet ongerust. ‘Trump dreigt al sinds het begin uit het verdrag van Parijs te stappen.’

China heeft zich als antwoord daarop naar voren geschoven als nieuwe touwtrekker van een ambitieus klimaatbeleid. ‘Volgens China is dit de enige weg naar een verstandig sociaaleconomisch beleid’, zegt Peter Wittoeck.

Armen en kwetsbaren alweer slachtoffer

‘Wij zijn vooral ongerust over de armste en kwetsbaarste landen’, zegt Lien Vandamme van 11.11.11. In de nieuwe begroting, die nog goedgekeurd moet worden door het congres, wil de president zo goed als alle buitenlandse hulp afbouwen.

‘Obama had drie miljard dollar beloofd. Er moet nog twee miljard dollar betaald worden, maar Trump wilt de rest niet betalen.’

Zo zal het United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) twintig procent minder budget hebben. ‘Dat zullen ze zeker voelen’, zegt Lien Vandamme. Ook het Groene klimaatfonds dreigt geld te verliezen. ‘Obama had drie miljard dollar beloofd. Er moet nog twee miljard dollar betaald worden, maar Trump wilt de rest niet betalen.’

Donald Trump heeft dan wel gezegd niet in klimaatopwarming te geloven, veel bedrijven, steden en zelfs de staat Californië zetten in op hernieuwbare energie. ‘Californië is zelfs veel bezig met zonne-energie’, zegt Peter Wittoeck.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.