Tuinvogels overwinteren steeds noordelijker

Tuinvogels overwinteren steeds noordelijker als gevolg van de klimaatverandering. Amerikaanse biologen hebben dat vastgesteld met de hulp van duizenden burgerwetenschappers.

  • Ilouque (CC BY 2.0) Het gaat onder meer om de Carolinawinterkoning. Ilouque (CC BY 2.0)

Vogels die je enkele decennia geleden nauwelijks zag in de winter, zijn nu vaste klanten geworden in de nestkastjes in het noordoosten van de Verenigde Staten, meldt de vakpublicatie Global Change Biology. Tuinvogels die je vroeger vooral zuidelijker vond, schuiven steeds meer naar het noorden op.

Het gaat onder meer om de musgors, de Carolinawinterkoning en een hele reeks kardinaalachtigen. Die waren vijftig jaar geleden zeldzaam in het noordoosten van de VS.

Benjamin Zuckerberg en Karine Princé van de University of Wisconsin-Madison hebben die verschuiving vastgesteld door vogelwaarnemingen van 38 soorten over een periode van ruim twintig jaar te analyseren.

Klimaatverandering

De opmars van zuidelijke vogels kan grote gevolgen hebben voor de Noord-Amerikaanse ecosystemen.

Ze leggen vooral een verband met de klimaatverandering. ‘We besluiten dat een veranderend winterklimaat kleinere soorten die vooral in het zuiden voorkomen, de kans heeft geboden om nieuwe regio’s te koloniseren en zo nieuwe wintervogelgemeenschappen te doen ontstaan in het oosten van Noord-Amerika’, schrijven ze.

De Amerikaanse winters zijn minder streng. Er valt bijvoorbeeld minder sneeuw en de sneeuwperiode duurt ook minder lang.

De opmars van zuidelijke vogels kan grote gevolgen hebben voor de Noord-Amerikaanse ecosystemen, zeggen de biologen. De introductie of het verdwijnen van zelfs maar één nieuwe soort kan een ecologische kettingreactie in gang steken.

De vogelwaarnemingen zijn het werk van duizenden vrijwilligers, zogeheten burgerwetenschappers, die in hun vrije tijd vogels observeren en registeren. In dit geval gaat het om de observatie van nestkastjes. Naar schatting 53 miljoen Amerikanen hebben een nestkastje bij hun huis geplaatst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.